Kiedy myślę o muffinkach pierwsze co przychodzi mi do głowy, to mała słodka przekąska. Zresztą nie tylko ja mam takie skojarzenia...
Nie samym słodkim jednak człowiek żyje, a muffinki można przygotować na wiele sposobów - w tym na wytrawnie. Takie wytrawne muffinki świetnie nadadzą się na lunch, na imprezę czy po prostu rano na śniadanie.
Pikantne muffinki - przepis na 12 sztuk
Do przygotowania muffinek będą Ci potrzebne:
- 2 szklanki mąki owsianej,
- 2 czerwone papryki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- jajko,
- 50ml oleju rzepakowego,
- 200ml mleka,
- pęczek natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki chili.
- sól i pieprz do smaku,
- olej do natłuszczenia foremki.
1. Wsyp mąkę do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dosyp sól, pieprz i chili.
2. Paprykę pokrój w drobną kostkę, a natkę posiekaj.
3. W drugiej misce ubij jajko z olejem i mlekiem.
4. Mieszaninę wlej do miski z mąką, dodaj pokrojoną paprykę, natkę i wymieszaj.
5. Formę do muffinek natłuść i rozłóż ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20 minut.
Muffinki można jeść samodzielnie, ja jednak polecam podawać je z wyrazistym sosem - np. chrzanowym, musztardowym lub po prostu z ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz