Najpopularniejszym dodatkiem do obiadu są ziemniaki, choć od jakiegoś czasu coraz częściej sięgamy po makarony, ryże lub kasze. Najczęściej po prostu gotujemy je w wodzie - tak jak zaleca producent na opakowaniu. Czasem jednak dobrze zrobić coś inaczej niż zwykle, dlatego dziś proponuję jako dodatek do udek z kurczaka kaszę pęczak nie gotowaną, a zapiekaną.
Udka z kurczaka z zapiekaną kaszą - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kurczaka z kaszą będą Ci potrzebne:
- 200g kaszy pęczak,
- 5 łyżek oleju rzepakowego + olej do foremki,
- cebula,
- marchewka,
- 100g pora,
- 2 jajka,
- 8 udek z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szklanka bulionu (warzywnego lub drobiowego),
- 2 liście laurowe,
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- łyżeczka ksylitolu,
- sól i pieprz do smaku.
1. Kaszę opłucz na sicie, ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości (ok. 20 minut).
2. Ponownie osącz kaszę na sicie, przesyp do miski, wymieszaj z łyżką oleju.
3. Cebulę, marchewkę i pora posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, przesmaż warzywa, dodaj kaszę, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
5. Oddziel żółtka od białek.
6. Żółtka dodaj do kaszy z warzywami i wymieszaj.
7. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę i połącz z kaszą.
8. Całość przełóż do wysmarowanej olejem foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-25 minut.
9. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
10. Z udek zdejmij skórę, natrzyj solą i pieprzem.
11. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, usmaż udka, dodaj posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, ksylitol, liście laurowe i bulion. Duś wszystko pod przykryciem 30 minut.
12. Zapieczoną kaszę wyjmij z foremki, pokrój w kawałki i podawaj z kurczakiem w sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz