Bakłażan jest dobrym źródłem witamin, składników mineralnych oraz fitoskładników. Pochodzi z subkontynentu indyjskiego, choć obecnie uprawiana jest także w wielu regionach tropikalnych, Egipcie czy Arabii.
Bakłażan posiada kilka odmian różniących się między sobą barwą, kształtem i wielkością. W Polsce najbardziej popularne są owalne warzywa o ciemnofioletowej skórce.
Bakłażany to bardzo dobre źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak mangan, potas i żelazo. Są także bogate w błonnik pokarmowy regulujący pracę układu pokarmowego.
Jednym z ciekawszych składników, który znajdziemy w tym warzywie, jest kwas chlorogenowy. Jest to związek roślinny o wysokiej aktywności przeciwutleniającej - chroni nasze komórki przed procesami utleniania, w wyniku których dochodzi do ich uszkodzenia i rozwoju chorób. Kwas chlorogenowy jest także czynnikiem antymutagennym, może więc działać ochronnie przed nowotworami.
Bakłażan można przyrządzić na kilka sposobów. Ja tym razem postawiłam na pastę warzywną do kanapek z bakłażanem w roli głównej.
Pasta z bakłażana i papryki - przepis
Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:
- 2 bakłażany,
- czerwona papryka,
- główka czosnku,
- 5 kawałków suszonych pomidorów,
- 5 gałązek natki pietruszki,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz