Sezon na szparagi jest krótki i niestety dobiega już końca. Warto więc skorzystać z tych ostatnich dni sezonu u nacieszyć się tym pysznym warzywem. Może np. na dobry początek dnia jajecznica z dodatkiem zielonych szparagów.
Jajecznica ze szparagami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania jajecznicy będą Ci potrzebne:
- 4 jajka,
- 2-3 łyżki mleka,
- 5 zielonych szparagów,
- płaska łyżka masła klarowanego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Szparagi umyj, oderwij i odłóż zdrewniałe końce (nie wyrzucaj ich, tylko zamroź - możesz je wykorzystać, gdy nie będzie już świeżych szparagów do przygotowania zupy z obierek szparagów).
2. Szparagi przekrój wzdłuż, a następnie pokrój w 3-4 centymetrowe kawałki.
3. W miseczce rozbełtaj jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć szparagi, przesmaż je przez minutę, aby pozostały chrupkie, po czym zalej je masą jajeczną i mieszając smaż do ścięcia jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz