lipca 03, 2022

Owsiane ciastka lawendowe

Kwiat lawendy charakteryzuje się nie tylko pięknym i intensywnym zapachem, ale także bogactwem składników o właściwościach prozdrowotnych, takimi jak fitosterole, kumaryny, naturalne garbniki czy sole mineralne.

Jednym z najcenniejszych składników lawendy jest olejek eteryczny - to właśnie jemu kwiat zawdzięcza swój wyjątkowy, intensywny zapach, a także wykazuje właściwości uspokajające. Olejek ten wpływa łagodząco na nasz układ nerwowy, uspokaja, łagodzi nerwy, pomaga niwelować stres, a także ułatwia zasypianie.

Choć najczęściej przygotowuje się napary, suszone kwiaty lawendy możemy z powodzeniem stosować w kuchni jako przyprawę. Zalecana jest m.in. dla osób cierpiących na niestrawność czy zaparcia.

A jako dodatek świetnie sprawdzą się też w deserach, np. w ciasteczkach.



Owsiane ciastka lawendowe - przepis

Do przygotowania ciastek będą Ci potrzebne:

  • 240g mąki owsianej,
  • 2 łyżki kwiatów lawendy,
  • 3 żółtka,
  • filiżanka ksylitolu,
  • 100g masła.

1. Oskub kwiaty lawendy i połowę wymieszaj z ksylitolem, po czym przykryj i dostaw na godzinę, żeby słodzik przeszedł aromatem lawendy.
2. Miękkie masło wymieszaj z lawendowym ksylitolem i zmiksuj na puszystą masę.
3. Dodawaj po jednym żółtku, a następnie stopniową mąkę i wyrób ciasto.
4. Gotowe ciasto włóż na 15 minut do lodówki, po czym rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm, posyp resztą kwiatów lawendy i wciśnij je wałkiem w ciasto.
5. Wytnij foremką ciasteczka i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger