Kwiat lawendy charakteryzuje się nie tylko pięknym i intensywnym zapachem, ale także bogactwem składników o właściwościach prozdrowotnych, takimi jak fitosterole, kumaryny, naturalne garbniki czy sole mineralne.
Jednym z najcenniejszych składników lawendy jest olejek eteryczny - to właśnie jemu kwiat zawdzięcza swój wyjątkowy, intensywny zapach, a także wykazuje właściwości uspokajające. Olejek ten wpływa łagodząco na nasz układ nerwowy, uspokaja, łagodzi nerwy, pomaga niwelować stres, a także ułatwia zasypianie.
Choć najczęściej przygotowuje się napary, suszone kwiaty lawendy możemy z powodzeniem stosować w kuchni jako przyprawę. Zalecana jest m.in. dla osób cierpiących na niestrawność czy zaparcia.
A jako dodatek świetnie sprawdzą się też w deserach, np. w ciasteczkach.
Owsiane ciastka lawendowe - przepis
Do przygotowania ciastek będą Ci potrzebne:
- 240g mąki owsianej,
- 2 łyżki kwiatów lawendy,
- 3 żółtka,
- filiżanka ksylitolu,
- 100g masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz