Sezon na szparagi jest krótki, warto więc korzystać, póki czas.
Zielone szparagi, w przeciwieństwie do białych, są miękkie, nie trzeba więc ich obierać przed gotowaniem. Jest to o tyle istotne, że to właśnie tuż pod skórką znajduje się bogactwo witamin i składników mineralnych, które możemy znaleźć w tym warzywie, m.in. witaminę C, K czy z grupy B, a także fosfor, magnez, potas czy wapń.
Szparagi często polecane są osobom ze skłonnościami do anemii ze względu na zawartość żelaza i kwasu foliowego.
Również osoby na dietach redukcyjnych z pewnością polubią szparagi - w 100g dostarczą one tylko 18kcal.
Łosoś ze szparagami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania łososia będą Ci potrzebne:
- 600g łososia,
- pęczek zielonych szparagów,
- dowolne kiełki,
- olej rzepakowy do posmarowania naczynia,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz