czerwca 28, 2022

Ryż z bakaliami i brzoskwinią

Uwielbiam ryż z owocami. To idealne danie nie tylko na obiad, ale też na śniadanie.
Najpopularniejsze jest chyba klasyczne połączenie ryżu z truskawkami. Też uwielbiam to połączenie, czasem jednak dobrze dla odmiany sięgnąć po coś innego. Może tym razem połączenie bakalii i brzoskwini? 




Ryż z bakaliami i brzoskwinią - przepis na 4 porcje

Do przygotowania ryżu będą Ci potrzebne:
  • 200g ryżu jaśminowego,
  • 4 brzoskwinie,
  • 50g nerkowców,
  • 50g orzechów włoskich,
  • 50g migdałów w słupkach,
  • 50g rodzynek,
  • jogurt naturalny do polania,
  • sól do gotowania.

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie i zostaw do ostudzenia.
2. Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierze ze skórki i usuń pestkę.
3. Trzy brzoskwinie pokrój w kostkę, a ostatnią w półplastry.
4. Rodzynki zalej wrzątkiem na 5 minut, po czy odcedź.
5. Orzechy posiekaj.
6. Część bakalii odłóż na później do posypania z wierzchu, a resztę wymieszaj z ryżem  i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
7. Całość przełóż do miseczek, polej jogurtem i udekoruj odłożonymi bakaliami oraz plastrami brzoskwiń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger