Uwielbiam ryż z owocami. To idealne danie nie tylko na obiad, ale też na śniadanie.
Najpopularniejsze jest chyba klasyczne połączenie ryżu z truskawkami. Też uwielbiam to połączenie, czasem jednak dobrze dla odmiany sięgnąć po coś innego. Może tym razem połączenie bakalii i brzoskwini?
Ryż z bakaliami i brzoskwinią - przepis na 4 porcje
Do przygotowania ryżu będą Ci potrzebne:
- 200g ryżu jaśminowego,
- 4 brzoskwinie,
- 50g nerkowców,
- 50g orzechów włoskich,
- 50g migdałów w słupkach,
- 50g rodzynek,
- jogurt naturalny do polania,
- sól do gotowania.
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie i zostaw do ostudzenia.
2. Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierze ze skórki i usuń pestkę.
3. Trzy brzoskwinie pokrój w kostkę, a ostatnią w półplastry.
4. Rodzynki zalej wrzątkiem na 5 minut, po czy odcedź.
5. Orzechy posiekaj.
6. Część bakalii odłóż na później do posypania z wierzchu, a resztę wymieszaj z ryżem i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
7. Całość przełóż do miseczek, polej jogurtem i udekoruj odłożonymi bakaliami oraz plastrami brzoskwiń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz