Pierogi z twarogiem najczęściej kojarzą nam się z pierogami na słodko lub ruskimi.
Twaróg świetnie sprawdza się jednak w daniach wytrawnych - także w pierogach.
Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pierogi z twarogiem i porem.
Pierogi z twarogiem i porem - przepis
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 500g mąki semoliny,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ok. 1 szklanka gorącej wody.
- pół łyżeczki soli.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
- 600g twarogu półtłustego,
- 2-3 pory (białe części),
- jajko,
- łyżeczka masła klarowanego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Mąkę wysyp na blat i wymieszaj z solą. Na środku kopczyka zrób dołeczek, wlej do niego dwie łyżki oleju i wodę, wymieszaj lekko łyżką, a następnie zagnieć ciasto, po czym zostaw je pod przykryciem na 30 minut.
2. Twaróg rozdrobnij widelcem.
3. Posiekaj białe części porów.
4. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż posiekane pory.
5. Ostudzone pory dodaj do twarogu i wymieszaj.
6. Do masy twarogowej wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj.
7. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką kółeczka.
8. Na każdym kółeczku kładź łyżeczką porcję farszu, po czym zlep pierogi i gotuj je w osolonym wrzątku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz