Cukrzyca, zwłaszcza nabyta, czyli typu 2 (więcej o typach cukrzycy możesz przeczytać tutaj), to jedna z najczęstszych chorób występujących w krajach rozwiniętych. Jest to choroba cywilizacyjna, a więc związana z nieprawidłowym stylem życia. Oznacza to, że możemy podjąć działania, aby się przed nią chronić.
Gospodarka węglowodanowaWęglowodany są dla naszego organizmu podstawowym źródłem energii. Dzielimy je na węglowodany złożone, które dostarczają nam energii przed dłuższy czas oraz cukry proste, które wchłaniają się szybko i szybko dostarczają nam potrzebnej energii. Szybkie wchłanianie powoduje jednocześnie szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, a później szybki jej spadek. Duże wahania poziomu tego cukru negatywnie wpływają nie tylko na nasze samopoczucie, ale także zdrowie. Wysokie stężenia glukozy we krwi powodują duże wyrzuty insuliny, hormonu trzustkowego, którego zadaniem jest „wciąganie” glukozy do komórek. Niestety nadmierne wydzielanie tego hormonu przyczynia się do rozwoju insulinooporności – komórki tracą wtedy wrażliwość na insulinę i transport glukozy z krwi zostaje zaburzony, co z kolei może prowadzić do rozwoju cukrzycy.
Odpowiedni sposób żywienia
Bezpośredni wpływ na poziom glukozy we krwi ma nasza dieta. Odpowiedni sposób żywienia pomoże utrzymać prawidłowy poziom cukru.
Podstawą powinna być zdrowa, zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa. W doborze produktów istotną pomocą będzie ich indeks glikemiczny oraz ładunek glikemiczny.
Po spożyciu niektórych produktów charakteryzujących się wysokim indeksem lub ładunkiem glikemicznym poziom glukozy w naszej krwi gwałtownie rośnie. Jest to sygnał dla trzustki, aby wyrzucić większą dawkę insuliny, czyli hormonu, który „przeprowadza” cząsteczki glukozy do komórek. Po tym poziom cukru we krwi dość szybko spada. Takie wahania poziomu glukozy prowadzą nie tylko do złego samopoczucia (osłabienie, zmęczenie, senność, napady głodu), ale też, jak już wspominałam, mogą prowadzić do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak insulinooporność czy cukrzyca typu 2.
Dieta opierająca się na produktach o niskim indeksie i ładunku glikeczminym zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu glukozy we krwi, może więc chronić nas przed rozwojem niektórych chorób związanych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Styl życia
Choć dieta niewątpliwe jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na nasze zdrowie, z pewnością nie jest jedynym. Równie istotna jest aktywność fizyczna – pomaga ona utrzymać prawidłową masę ciała, ale także wspomaga kontrolę glikemii. Nie trzeba od razu uprawiać triatlonu czy startować w maratonie – nawet lekkie ćwiczenia w domu czy dłuższy spacer powodują, że mięśnie zużywają więcej glukozy, nie dochodzi więc do hiperglikemii.
Według zaleceń WHO na tego typu umiarkowaną aktywność fizyczną powinniśmy poświęcać przynajmniej 30 minut 5 razy w tygodniu. Może więc warto wybrać się po obiedzie na spacer? Wysiąść przystanek wcześniej wracając z pracy? Albo przesiąść się z samochodu na rower, zwłaszcza teraz, gdy pogoda sprzyja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz