czerwca 18, 2022

Domowe masło orzechowe

Masło orzechowe to przysmak, który lubi się chyba niezależnie od wieku. Niestety wiele z tych dostępnych w sklepach zawiera dodatki, które nie są ani niezbędne, ani szczególnie zdrowe, np. oleje utwardzone, olej palmowy, cukier czy syrop glukozowy.

Warto więc raz na jakiś czas poświęcić chwilę i przygotować masło orzechowe w domu - w końcu do jego zrobienia potrzebne są tylko dwa składniki: orzechy i sól.



Domowe masło orzechowe - przepis

Do przygotowania masła orzechowego będą Ci potrzebne:

  • orzechy arachidowe,
  • sól.

1. Orzechy porcjami wsypuj do blendera o dużej mocy (możesz użyć malaksera) i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie jednolita masa. Jeśli urządzenie zacznie mocniej nagrzewać zrób kilka minut przerwy.
2. Masę orzechową posól do smaku, ponownie zmiksuj i przełóż do słoiczka.

Masło orzechowe możecie przygotować w dwóch wersjach - z orzeszków wcześniej uprażonych lub nie. Dzięki prażeniu masło będzie miało intensywniejszy smak i ciemniejszy kolor. Aby przygotować tą wersję wyłóż orzeszki na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5-7 minut, po czym wyjmij i ostudź.

Jeśli chcesz przygotować masło crunchy, z kawałeczkami orzechów, w trakcie miksowania, gdy orzechy będą już dość drobno pokruszone, wyjmij 3-4 łyżki, a resztę zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane masło posól i wymieszaj z wcześniej odłożonymi orzechami.

Bezpośrednio po przygotowaniu masło jest lekko płynne, ale po schłodzeniu w lodówce stanie się bardziej zwarte.

Pamiętaj też, żeby przygotowane w domu masło orzechowe przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce. Po pewnym czasie na jego powierzchni może zbierać się olej, ale jest to naturalny proces. Taki olej możecie wykorzystać np. do przygotowania dressingu do sałatki lub po prostu wymieszać ponownie z masłem orzechowym przed posmarowaniem kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger