Botwina i botwinka to nazwy, które często stosowane są zamiennie. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to to samo - botwina to młode buraki ćwikłowe (korzenie i liście), z kolei botwinka to zupa, którą przyrządza się właśnie z botwiny.
Pierwsze wzmianki o botwinie pochodzą z zapisków Arystotelesa z IV w.p.n.e. - wykorzystywana była ona wtedy m.in. w celach leczniczych.
Botwina jest doskonałym źródłem saponin - związków o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych.
Znajdziemy w niej także wiele innych wartościowych związków: kwas foliowy, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Dodatkowo jest także źródłem wapnia - szczególnie warto więc włączać ją do diet wegańskich.
Botwina może pomóc łagodzić objawy zgagi, wzmacniać naszą odporność, a także pozytywnie wpływać na pracę wątroby (wspomaga więc detoksykację naszego organizmu).
Sezon na botwinę jest niestety bardzo krótki, tym bardziej więc warto z pełni z niego skorzystać!
Botwinka - przepis na 8 porcji
Do przygotowania botwinki będą Ci potrzebne:
- 2 pęczki botwinki,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 5 ziemniaków,
- łyżkę masła klarowanego,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 2 litry wody,
- pół szklanki mleka,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz