Sezon na truskawki już się kończy, więc trzeba wykorzystać go jak tylko się da.
Nie ukrywam, że najbardziej lubię klasyczne połączenie truskawek z jogurtem - niebo w gębie.
Czasami jednak mam też ochotę zaszaleć trochę z dodatkami, jest wtedy mniej klasycznie, ale nadal pysznie 😉
Deser jogurtowy z truskawkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania deseru będą Ci potrzebne:
- 500ml jogurtu naturalnego,
- 200g truskawek,
- 2 łyżki pestek granatu,
- 2 łyżki nasion chia,
- 2 łyżki migdałów w słupki.
1. Jogurt wymieszaj z nasionami chia i odstaw na noc do lodówki - nabierze nieco gęstszej, lekko galaretowatej konsystencji.
2. Z przekrojonego granatu wydobądź pestki.
3. Odszypułkuj truskawki i przekrój na połówki.
4. Na suchej patelni lekko upraż migdały.
5. Połowę truskawek włóż do szklanek, zalej je przygotowanym wcześniej jogurtem z chia, dodaj resztę truskawek i posyp z wierzchu migdałami i pestkami granatu.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam