lipca 17, 2022

Dorsz z karczochami i szparagami

Karczoch to warzywo, którego zalety opisywał już jeden z uczniów Arystotelesa - zachwalał go jako doskonały środek na poprawę trawienia.

Karczoch to nic innego, jak niedojrzały pączek ostu, kulinarnie klasyfikowany jest jednak jako warzywo. Nie jest on łatwy do przygotowania, trzeba się trochę napracować, aby dostać się do jadalnych części. Na szczęście możemy tego dość łatwo uniknąć kupując karczochy w puszce. Dostępne są cały rok, nie jesteśmy więc uzależnieni od okresu ich zbierania.

Wpływ na poprawę trawienia, opisywany już w starożytności, to jedyna zaleta karczochów.

Warzywa to pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegać powstawaniu zmian miażdżycowych dzięki zawartości substancji o nazwie cynaryna.

Karczochy bogate są także w antyoksydanty, które stanowią naturalną barierę dla antyoksydandów, mogą więc być wykorzystywane w profilaktyce chorób nowotworowych.

Znajdziemy w nich także inulinę, która pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz kwas chlorogenowy, który zwiększa tolerancję glukozy. Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny (IG=18), mogą więc być wartościowym składnikiem diety osób chorujących na cukrzycę.



Dorsz z karczochami i szparagami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania ryby będą Ci potrzebne:

  • 4 filety z dorsza,
  • puszka karczochów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.
1. Karczochy odcedź na sicie.
2. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki.
3. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
4. Na patelni ułóż kawałek papieru do pieczenia i usmaż na nim dorsza z dwóch stron.
5. Na drugiej patelni rozgrzej masło, przesmaż szparagi przez 2-3 minuty, pod koniec dorzuć karczochy i przetrzymaj je krótko na patelni, aby się podgrzały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger