Dziś trochę klasyki.
Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Kojarzą mi się z dzieciństwem i rodzinnymi obiadami. A że chętnie wracam do swoich ulubionych smaków, to dziś na talerzu królują właśnie gołąbki.
Gołąbki w sosie pomidorowym - 12 sztuk
Do przygotowania gołąbków będą Ci potrzebne:
- główka kapusty włoskiej,
- 600g indyka,
- 200g ryżu,
- cebula,
- 500ml bulionu warzywnego,
- 500ml passaty pomidorowej,
- łyżka mąki z ciecierzycy,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- szczypta cukru,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ryż opłucz, wsyp do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie odcedź i odstaw do wystudzenia.
2. Posiekaj cebulę.
3. Na patelnię nałóż łyżkę masła klarowanego, zeszklij cebulę, dopraw solą i pieprzem.
4. Zmiel mięso, przełóż je do miski, dopraw solą i pieprzem.
5. Wyrób masę mięsną z ugotowanym wcześniej ryżem.
6. Kapustę oczyść, wytnij głąb i oddziel liście.
7. Liście włóż do gorącej wody, gotuj kilka minut aż zmiękną. Wyjmij je łyżką cedzakową i przestudź.
8. Na liściach ułóż farsz i zawiń gołąbki.
9. Spód garnka z grubym dnem wyłóż liśćmi kapusty, które pozostały, na nich ciasno ułóż gołąbki, zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i duś pod przykryciem 45 minut.
10. Na głębokiej patelni rozpuść resztę masła, oprósz mąką, mieszając rózgą zrób zasmażkę (dzięki temu unikniesz gródek), po czym dodaj passatę i zagotuj.
11. Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i chili.
jaką ilością wody zalać ryż
OdpowiedzUsuńNa 200g ryżu potrzeba ok. 2 szklanek wody.
UsuńOgólna zasada jest taka, że dajemy dwa razy tyle wody, co ryżu (np. 2 szklanki wody na szklankę ryżu).