Zupa minestrone to najpopularniejsza i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch, której nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra, czyli zupa.
Nie ma "jedynego słusznego" przepisu na tę zupę - jej skład bazuje na aktualnie dostępnych sezonowych warzywach i może różnić się w zależności od regionu Włoch.
Bazą zupy są warzywa, głównie cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek czy szpinak. Podawać można ją na różne sposoby: z drobnym makaronem, grzankami czy ryżem.
Najważniejsze w minestrone są jednak warzywa, które powinny zostać chrupkie - al dente.
Zupa minestrone - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 5 marchewek,
- 2 cukinie,
- 400g fasoli jaś,
- 1/2 małej kapusty włoskiej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 200g drobnego makaronu,
- łyżka oregano,
- 3 łyżki przyprawy do zup,
- sól i pieprz do smaku,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz