marca 24, 2022

Zupa minestrone

Zupa minestrone to najpopularniejsza i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch, której nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra, czyli zupa.

Nie ma "jedynego słusznego" przepisu na tę zupę - jej skład bazuje na aktualnie dostępnych sezonowych warzywach i może różnić się w zależności od regionu Włoch.

Bazą zupy są warzywa, głównie cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek czy szpinak. Podawać można ją na różne sposoby: z drobnym makaronem, grzankami czy ryżem.

Najważniejsze w minestrone są jednak warzywa, które powinny zostać chrupkie - al dente.



Zupa minestrone - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 5 marchewek,
  • 2 cukinie,
  • 400g fasoli jaś,
  • 1/2 małej kapusty włoskiej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200g drobnego makaronu,
  • łyżka oregano,
  • 3 łyżki przyprawy do zup,
  • sól i pieprz do smaku,

1. Fasolę namocz wieczorem i zostaw na noc (zalej wodą kilka centymetrów powyżej poziomu fasoli, ponieważ ziarna wchłoną wodę).
2. Rano namoczoną fasolę ugotuj do miękkości.
3. Marchewki obierz, pokrój w kostkę, zalej wodą, dopraw oregano i przyprawą do zup (tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę do zup), po czym gotuj ok. 15 minut.
4. Kapustę posiekaj, dodaj do marchewek razem z makaronem i gotuj jeszcze ok. 5 minut.
5. Na koniec dodaj ugotowaną fasolę i pokrojoną w półplastry cukinię oraz przecier pomidorowy.
6. Gotuj wszystko jeszcze 5 minut i na koniec dopraw solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger