Ostatnio pokazałam Wam moją propozycję omletu na wytrawnie - omlet białkowy z warzywami i szynką.
Jednak omlet, czy to z całych jajek, czy z samych białek, możemy przygotować także na słodko - to z pewnością ciekawsza propozycja dla łasuchów 😉
Dlatego dziś przygotowałam omlet białkowy z dodatkiem pomarańczy, borówek i syropu klonowego. Owoce możecie dobrać dowolnie - zależnie od tego, co lubicie czy po prostu co akurat macie w domu.
Omlet białkowy z owocami i syropem klonowym - przepis na 1 porcję
Do przygotowania omletu będą Ci potrzebne:
- 2 białka,
- szczypta soli,
- łyżeczka ksylitolu,
- 4 cząstki pomarańczy,
- garść borówek amerykańskich,
- łyżeczka syropu klonowego,
- olej rzepakowy do posmarowania patelni.
1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę dodając łyżeczkę ksylitolu.
2. Patelnię posmaruj olejem (np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym), żeby omlet nie przywarł.
3. Gdy patelnia się rozgrzeje wyłóż łyżką pianę i smaż na bardzo małym ogniu, po czym przełóż delikatnie szeroką łopatką na drugą stronę i smaż jeszcze minutę.
4. Usmażony omlet przełóż na talerz, dodaj owoce i polej syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz