Omlet białkowy to propozycja świetnie znana osobom aktywnym fizycznie. Nic dziwnego - to lekkie i pożywne śniadanie, które dostarcza pełnowartościowego białka. Na dodatek jest też proste i szybkie w przygotowaniu.
Omlet doskonale sprawdzi się zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Dziś postawiłam na drugą opcję - omlet na wytrawnie.
Omlet białkowy z warzywami i szynką - przepis na 1 porcję
Do przygotowania omletu będą Ci potrzebne:
- 2 białka,
- 1/4 czerwonej papryki,
- 2 plasterki szynki parmeńskiej,
- szczypior,
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do posmarowania patelni.
1. Białka roztrzep w miseczce, dopraw solą i pieprzem.
2. Posiekaj paprykę, szynkę, szczypior i pietruszkę.
3. Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej.
4. Wylej białka na patelnię tak, aby pokryły całą jej powierzchnię i szybko wsyp przygotowane dodatki.
5. Po chwili, gdy białko się zetnie, zdejmij z patelni i zwiń omlet.
Warstewka jajka jest cienka, białko szybko się więc zetnie - dodatki lekko się podgrzeją, ale papryka nadal pozostanie chrupiąca, a szczypior i pietruszka świeże.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz