Wafle z kremem to dla mnie smak dzieciństwa. Pamiętam, jak moja mama robiła wafle z kremem czekoladowym lub kakaowym, tzw. pischingery. Żeby dobrze je obciążyć mama zawsze układała na nich wieżyczkę z encyklopedii 😄
Pischinger to taki przysmak ,do którego u mnie w domu zawsze samemu przygotowywało się krem, ale wafle były gotowe ze sklepu. I to się nie zmieniło - ja też kupuję wafle w sklepie. Ja jednak nie kupuję takich klasycznych dużych wafli, tylko wybieram mniejsze wafelki bez dodatku cukru.
Choć klasyczne pischingery to wafle z kremem czekoladowo-orzechowym, możemy wykorzystać tak naprawdę dowolny krem, który lubimy: czekoladowy, jajeczny, kawowy, z dżemem, z kogla-mogla czy z serka homogenizowanego.
Ja tym razem przygotowałam krem jogurtowo-kakaowy. Co prawda przygotowanie kremu trzeba zacząć już 2 dni wcześniej, ale wcale nie wymaga on wiele pracy.
Wafle z kremem jogurtowo-kakaowym - przepis na ok. 16 sztuk
Do przygotowania wafli z kremem będą Ci potrzebne:
- opakowanie wafli,
- 800g jogurtu greckiego,
- 1/3 szklanki ksylitolu,
- łyżka kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz