Domowe hamburgery to jedna z moich ulubionych propozycji na smaczny i zdrowy fast food.
Bułka z ziarnami, sos, domowy kotlet i spora ilość ulubionych warzyw - proste, szybkie, a jakie smaczne!
Dziś jednak pokażę Wam hamburgera w trochę innej wersji - szczególnie polecanego dla osób ograniczających spożycie pieczywa.
Bułkę możemy zastąpić w bardzo prosty sposób - wystarczy użyć zamiast niej pieczarek portobello. Ich kapelusze są duże, soczyste i mięsiste, dzięki czemu świetnie zastąpią bułkę w naszym burgerze.
Bezglutenowe hamburgery w pieczarkach portobello - przepis na 4 porcje
Do przygotowania burgerów będą Ci potrzebne:
- 8 pieczarek portobello,
- 500g mielonej wołowiny,
- pomidor,
- 2 liście kapusty pekińskiej,
- cebula,
- olej rzepakowy do smażenia,
- pieprz i sól do smaku.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
- 200g passaty pomidorowej,
- 1/2 cebuli,
- ząbek czosnku,
- szczypta ziół prowansalskich.
1. Posiekaj cebulę i czosnek.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich
właściwości.
2. Passatę wlej do rondelka, dodaj posiekane warzywa i zioła prowansalskie. Odparuj do zgęstnienia i zblenduj, aż powstanie jednolity sos, a następnie odstaw go do przestudzenia.
3. Do mięsa dodaj pieprz i łyżkę zimnej wody, po czym wyrób ręką na jednolitą masę i uformuj kotlety.
4. Oczyść pieczarki, wyjmij ogonki, posyp solą i pieprzem.
5. Przygotuj dwie patelnie - na jednej wlej łyżkę oleju, a na drugiej rozsmaruj cieniutko olej pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Na pierwszej połóż pieczarki i usmaż je na małym ogniu z obu stron do miękkości. Na drugą połóż kotlety i również usmaż z obu stron na koniec posypując szczyptą soli.
6. Porwij liście kapusty na mniejsze kawałki, a cebulę i pomidora pokrój w plasterki.
7. Poskładaj hamburgera - pieczarki posmaruj od środka sosem, dodaj kotlety i warzywa.
Całość możesz przebić patyczkiem do szaszłyków, dzięki temu nie rozpadnie się podczas podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz