Pasta z twarożku z brokułem jest pyszna, zdrowa i łatwa do przygotowania.
Niby klasyka, bo kto nie jadł nigdy pasty z twarogu, a jednak coś innego - wystarczy dodatek czegoś mniej oczywistego i możemy przygotować całkiem ciekawą pastę do kanapek.
W tym przypadku dodatkiem jest brokuł, a smak pasty doskonale uzupełniają kolendra i szczypiorek.
Pasta z twarożku z brokułem - przepis
Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:
- 200g twarogu półtłustego,
- jeden brokuł (ok. 150g),
- 100g jogurtu,
- pół pęczka posiekanej kolendry,
- 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Brokuł podziel na różyczki, gotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku, przecedź na sicie i przelej zimną wodą, żeby szybko schłodzić i zachować kolor.
2. Twaróg wrzuć do miski i rozgnieć widelcem z jogurtem.
3. Do twarogu dodaj rozdrobnionego brokułu, wymieszaj z kolendrą i 2 łyżeczkami posiekanego szczypiorku.
4. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym ponownie wymieszaj.
5. Na koniec całość posyp łyżeczką szczypiorku i listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz