marca 16, 2022

Pasta z twarożku z brokułem

Pasta z twarożku z brokułem jest pyszna, zdrowa i łatwa do przygotowania.

Niby klasyka, bo kto nie jadł nigdy pasty z twarogu, a jednak coś innego - wystarczy dodatek czegoś mniej oczywistego i możemy przygotować całkiem ciekawą pastę do kanapek.

W tym przypadku dodatkiem jest brokuł, a smak pasty doskonale uzupełniają kolendra i szczypiorek.



Pasta z twarożku z brokułem - przepis

Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:

  • 200g twarogu półtłustego,
  • jeden brokuł (ok. 150g),
  • 100g jogurtu,
  • pół pęczka posiekanej kolendry,
  • 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Brokuł podziel na różyczki, gotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku, przecedź na sicie i przelej zimną wodą, żeby szybko schłodzić i zachować kolor.
2. Twaróg wrzuć do miski i rozgnieć widelcem z jogurtem.
3. Do twarogu dodaj rozdrobnionego brokułu, wymieszaj z kolendrą i 2 łyżeczkami posiekanego szczypiorku.
4. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym ponownie wymieszaj.
5. Na koniec całość posyp łyżeczką szczypiorku i listkami kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger