marca 26, 2022

Waniliowy sernik z mlekiem w proszku

Sernik z dodatkiem mleka w proszku jest bardzo puszysty, delikatny i niemal dosłownie rozpływa się w ustach.

Taki serniczek świetnie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje (np. zbliżające się święta wielkanocne), jak i do popołudniowej kawy ze znajomymi.



Waniliowy sernik z mlekiem w proszku - przepis

Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne:

  • 1kg twarogu z wiaderka,
  • 200g ksylitolu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 5 jajek,
  • 80g mąki ziemniaczanej,
  • 130ml oleju słonecznikowego,
  • 180g mleka w proszku,
  • 350ml mleka,
  • szczypta soli.
Do przygotowania polewy będą Ci potrzebne:
  • 50g masła,
  • 2-3 łyżki ksylitolu,
  • łyżka kakao,
  • 1-2 łyżki mleka.

1. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek.
2. W misce zmiksuj żółtka z wanilią i ksylitolem, aż zbieleją.
3. Do ubitych żółtek dodawaj porcjami mąkę ziemniaczaną i twaróg, a na koniec dolej mleko cały czas miksując.
4. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę, którą partiami dodawaj do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masa wyjdzie bardzo płynna, ale nie przejmuj się - tak ma być.
5. Gotową masę przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Na dno wstaw naczynie z wodą, a nad nim ułóż formę z ciastem i piecz przez godzinę. Po 45 minutach sprawdź, czy wierzch się nie przypala - jeśli tak przykryj sernik folią aluminiową.
7. Gdy ciasto będzie już gotowe zostaw je do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
8. Składniki polewy wrzuć do rondelka, rozpuść na małym ogniu, ostudź i wstaw na chwilę do lodówki, żeby lekko zgęstniała. Polej nią wierzch ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger