Sernik z dodatkiem mleka w proszku jest bardzo puszysty, delikatny i niemal dosłownie rozpływa się w ustach.
Taki serniczek świetnie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje (np. zbliżające się święta wielkanocne), jak i do popołudniowej kawy ze znajomymi.
Waniliowy sernik z mlekiem w proszku - przepis
Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne:
- 1kg twarogu z wiaderka,
- 200g ksylitolu,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 5 jajek,
- 80g mąki ziemniaczanej,
- 130ml oleju słonecznikowego,
- 180g mleka w proszku,
- 350ml mleka,
- szczypta soli.
Do przygotowania polewy będą Ci potrzebne:
- 50g masła,
- 2-3 łyżki ksylitolu,
- łyżka kakao,
- 1-2 łyżki mleka.
1. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek.
2. W misce zmiksuj żółtka z wanilią i ksylitolem, aż zbieleją.
3. Do ubitych żółtek dodawaj porcjami mąkę ziemniaczaną i twaróg, a na koniec dolej mleko cały czas miksując.
4. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę, którą partiami dodawaj do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masa wyjdzie bardzo płynna, ale nie przejmuj się - tak ma być.
5. Gotową masę przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Na dno wstaw naczynie z wodą, a nad nim ułóż formę z ciastem i piecz przez godzinę. Po 45 minutach sprawdź, czy wierzch się nie przypala - jeśli tak przykryj sernik folią aluminiową.
7. Gdy ciasto będzie już gotowe zostaw je do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
8. Składniki polewy wrzuć do rondelka, rozpuść na małym ogniu, ostudź i wstaw na chwilę do lodówki, żeby lekko zgęstniała. Polej nią wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz