marca 29, 2022

Placuszki pełnoziarniste z twarożkiem wiejskim i jajkami

Pełnoziarniste placuszki z jajkami to świetna opcja na początek dnia. Dostarczą nam pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych oraz witamin i składników mineralnych. Czyli wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm, żeby dobrze zacząć dzień.

Poza tym są po prostu bardzo smaczne 😉



Placuszki pełnoziarniste z twarożkiem wiejskim i jajkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania placuszków będą Ci potrzebne:

  • 2 szklanki mąki graham pełnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • żółtko,
  • 2 szklanki mleka,
  • 50g masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.
Dodatki:
  • 2 jajka,
  • serek wiejski,
  • garść posiekanego szczypiorku.

1. Dwa jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia.
2. Do mąki dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj.
3. Masło rozpuść, wlej do mleka, dodaj surowe jajko i żółtko, po czym zblenduj wszystko dodają powoli mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż nieduże placuszki.
5. Jajka ugotowane na twardo pokrój w plastry, a szczypiorek posiekaj.
6. Na porcję placków wyłóż 2-3 łyżki twarożku wiejskiego, plastry jajka i posyp szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger