Pełnoziarniste placuszki z jajkami to świetna opcja na początek dnia. Dostarczą nam pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych oraz witamin i składników mineralnych. Czyli wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm, żeby dobrze zacząć dzień.
Poza tym są po prostu bardzo smaczne 😉
Placuszki pełnoziarniste z twarożkiem wiejskim i jajkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania placuszków będą Ci potrzebne:
- 2 szklanki mąki graham pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- jajko,
- żółtko,
- 2 szklanki mleka,
- 50g masła,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Dodatki:
- 2 jajka,
- serek wiejski,
- garść posiekanego szczypiorku.
1. Dwa jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia.
2. Do mąki dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj.
3. Masło rozpuść, wlej do mleka, dodaj surowe jajko i żółtko, po czym zblenduj wszystko dodają powoli mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż nieduże placuszki.
5. Jajka ugotowane na twardo pokrój w plastry, a szczypiorek posiekaj.
6. Na porcję placków wyłóż 2-3 łyżki twarożku wiejskiego, plastry jajka i posyp szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz