Bulgogi to jedno z najsłynniejszych dań kuchni koreańskiej. Jego popularność jest nie mniejsza także za granicą - możemy znaleźć je na liście 50 najlepszych potraw na świecie.
Bulgogi przyrządza się z cienko pokrojonej w paski wołowiny, która marynuje się w słodko-kwaśnej marynacie na bazie sosu sojowego przez minimum 2 godziny. Jednym z sekretów marynaty jest dodatek gruszki nashi, która podkreśla słodki smak. Tak przygotowane mięso krótko się grilluje, po czym podaje z ryżem lub zawinięte w sałatę.
Wołowina bulgogi - przepis na 4 porcje
Do przygotowania wołowiny będą Ci potrzebne:
- 600g rostbefu.
- 2cm korzenia imbiru,
- 8 łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 2 dymki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- marchewka,
- 1/2 słodkiej gruszki,
- pieprz do smaku.
1. Mięso włóż do woreczka foliowego i schowaj do zamrażarki na 2-3 godziny.
2. Przygotuj marynatę: posiekaj czosnek i dymkę, zetrzyj imbir, dodaj sos sojowy, olej sezamowy, brązowy cukier i gruszkę pokrojoną w cząstki, dopraw wszystko pieprzem i wymieszaj.
3. Obraną marchew pokrój obieraczką we wstążki.
4. Do mniejszej miseczki odlej 1/4 marynaty i włóż do niej marchew.
5. Wyjmij mięso z zamrażarki i pokrój je na cienkie, ok. 3-milimetrowe plastry.
6. Plasterki wołowiny przełóż do miski, zalej pozostałą marynatą i dokładnie wymieszaj, aby całe mięso się nią pokryło, po czym wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
7. Na rozgrzaną patelnię przełóż marchew razem z marynatą i smaż na małym ogniu do odparowania marynaty.
8. Rozgrzej mocno żeliwną lub grillową patelnię, przełóż wołowinę razem z marynatą, smaż z obu stron, po czym dodaj marchew i podsmażaj jeszcze przez chwilę
Gotową wołowinę podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz