Są takie dania, które znamy wszyscy. Kto w dzieciństwie nie jadał gołąbków z białej kapusty w sosie pomidorowym? Absolutny klasyk.
Biała kapusta nie jest jednak jedyną, którą możemy wykorzystać do tego dania. Co powiecie na gołąbki z czerwonej kapusty? Tak dla odmiany 😉
Czerwona kapusta
Czerwona kapusta ma charakterystyczny fioletowo-czerwony kolor. Jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, C, D, E i K oraz cynku, fluoru, magnezu, selenu czy żelaza.
Swój kolor kapusta zawdzięcza obecności antocyjanów, które mają właściwości antyoksydacyjne - innymi słowy są przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki, przyczyniając się tym samym do spowalniania rozwoju chorób nowotworowych i procesów starzenia.
Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie porowym - przepis na 8 sztuk
Do przygotowania gołąbków będą Ci potrzebne:
- główka czerwonej kapusty,
- 400g mielonej wołowiny,
- pół kubka ryżu jaśminowego,
- 300g pieczarek,
- cebula,
- 2 pory,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szklanka bulionu,
- sól, pieprz i oregano do smaku,
- kromka chleba razowego.
1. Kapustę wrzuć do dużego garnka, zalej wrzącą wodą i obgotuj ok. 10 minut. Czerwona kapusta ma nieco twardsze liście, więc parzenie musi trwać nieco dłużej niż kapusty włoskiej.
2. Obgotowaną kapustę wyjmij i podziel na pojedyncze liście.
3. Ryż ugotuj w osolonej wodzie i ostudź.
4. Cebulę posiekaj.
5. Pieczarki oczyść i posiekaj.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż pieczarki z cebulą, dopraw solą i pieprzem, po czym przestudź.
7. Wołowinę wymieszaj z ryżem i pieczarkami, dopraw oregano.
8. Tak przygotowany farsz nakładaj na liście kapusty i zawiń gołąbki.
9. Na dno garnka wyłóż liście kapusty, które Ci zostały, na nie połóż przygotowane gołąbki, zalej je wodą i duś pod przykryciem 30 minut.
10. W tym czasie posiekaj drobno pory.
11. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż pory do miękkości, zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na
domowy bulion warzywny) i podgrzewaj cały czas mieszając.
12. Pod koniec dodaj pokruszony chleb dla zagęszczenia sosu. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty możesz regulować jego konsystencję dolewając wody.
Ugotowane gołąbki podawaj z sosem porowym.
Ciekawe gołąbki w czerwonej kapuście ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe i smaczne ;)
Usuń