lutego 25, 2022

Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie porowym

Są takie dania, które znamy wszyscy. Kto w dzieciństwie nie jadał gołąbków z białej kapusty w sosie pomidorowym? Absolutny klasyk.

Biała kapusta nie jest jednak jedyną, którą możemy wykorzystać do tego dania. Co powiecie na gołąbki z czerwonej kapusty? Tak dla odmiany 😉

Czerwona kapusta

Czerwona kapusta ma charakterystyczny fioletowo-czerwony kolor. Jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, C, D, E i K oraz cynku, fluoru, magnezu, selenu czy żelaza.

Swój kolor kapusta zawdzięcza obecności antocyjanów, które mają właściwości antyoksydacyjne - innymi słowy są przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki, przyczyniając się tym samym do spowalniania rozwoju chorób nowotworowych i procesów starzenia.



Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie porowym - przepis na 8 sztuk

Do przygotowania gołąbków będą Ci potrzebne:

  • główka czerwonej kapusty,
  • 400g mielonej wołowiny,
  • pół kubka ryżu jaśminowego,
  • 300g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 pory,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szklanka bulionu,
  • sól, pieprz i oregano do smaku,
  • kromka chleba razowego.

1. Kapustę wrzuć do dużego garnka, zalej wrzącą wodą i obgotuj ok. 10 minut. Czerwona kapusta ma nieco twardsze liście, więc parzenie musi trwać nieco dłużej niż kapusty włoskiej.
2. Obgotowaną kapustę wyjmij i podziel na pojedyncze liście.
3. Ryż ugotuj w osolonej wodzie i ostudź.
4. Cebulę posiekaj.
5. Pieczarki oczyść i posiekaj.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż pieczarki z cebulą, dopraw solą i pieprzem, po czym przestudź.
7. Wołowinę wymieszaj z ryżem i pieczarkami, dopraw oregano.
8. Tak przygotowany farsz nakładaj na liście kapusty i zawiń gołąbki.
9. Na dno garnka wyłóż liście kapusty, które Ci zostały, na nie połóż przygotowane gołąbki, zalej je wodą i duś pod przykryciem 30 minut.
10. W tym czasie posiekaj drobno pory.
11. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż pory do miękkości, zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i podgrzewaj cały czas mieszając.
12. Pod koniec dodaj pokruszony chleb dla zagęszczenia sosu. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty możesz regulować jego konsystencję dolewając wody.

Ugotowane gołąbki podawaj z sosem porowym.



2 komentarze:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger