Sos mild curry to dość popularny sos, często dodawany do drobiu (zwłaszcza kurczaka).
Jest na tyle popularny, że bez problemu możemy kupić gotowy sos w słoiku w większości sklepów.
Jednocześnie jest to jednak sos na tyle prosty do przygotowania, że bez problemu możemy zrobić go sami we własnej kuchni. Co prawda, jeśli się postaramy możemy znaleźć w sklepie sosy z naprawdę niezłym składem, rzadko jednak gotowe sosy będą bezpieczne choćby dla alergików - zazwyczaj na opakowaniu znajduje się ostrzeżenie, że produkt może zawierać choćby orzechy czy gluten. Domowy sos z kolei z pewnością będzie spełniał indywidualne wymagania.
Dorsz w sosie mild curry - przepis na 4 porcje
Do przygotowania dorsza będą Ci potrzebne:
- 800g filetów z dorsza,
- pół łyżeczki żółtej pasty curry,
- pół łyżeczki chili,
- sól do smaku,
- łyżka oleju rzepakowego.
- cebula,
- pół czerwonej papryki,
- 500ml przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- garść rodzynek,
- puszka mleczna kokosowego,
- łyżka ksylitolu,
- 2 łyżeczki żółtej pasty curry,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej,
- łyżeczka oleju rzepakowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz