Nie lubię marnować jedzenia, dlatego raz na jakiś czas przygotowuję posiłek, w którym staram się wykorzystać to, co zostało mi w kuchni. Najczęściej przygotowuję wtedy danie warzywne lub z dużym dodatkiem warzyw, ponieważ część z nich krótko zachowuje świeżość.
Warzywa są dość wdzięcznym dodatkiem - możemy przygotować gulasz, ratatouille, curry z warzywami czy po prostu faszerowane warzywa.
Czasem jednak warzyw nie ma aż tak dużo, żeby stanowiły bazę dania, tylko dodatek. W takich chwilach możemy wykorzystać je np. do przygotowania mięsno-warzywnego farszu. Na przykład do naleśników.
Farsz mięsny do naleśników - przepis na 4 porcje
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
- pół kilograma mielonego mięsa z indyka,
- cebula,
- czerwona papryka,
- cukinia,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka oleju rzepakowego.
1. Cebulę i paprykę drobno posiekaj, a cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj cebulę, mięso i smaż mieszając.
3. Na koniec dodaj startą cukinię i dopraw solą oraz pieprzem.
Do mięsa możesz dodać dowolne warzywa, które akurat Ci zostały - będzie smacznie i nic nie zmarnujesz.
Naleśniki możesz podać po prostu z farszem, ale możesz też zapiec je jeszcze w piekarniku - wtedy warto dodać odrobinę żółtego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz