Curry to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej.
Nazwa pochodzi z języka tamilskiego - kari oznacza dosłownie sos. Sama potrawa znana jest pod tą samą nazwą w wielu krajach, nie tylko w samej Azji.
Istnieje wiele odmian curry, które różnicę w smaku zawdzięczają przede wszystkim odpowiednio dobranej kompozycji przypraw. Zmieniać można także główne składniki sosu - możemy dodać mięso, ryby czy różne rodzaje warzyw.
Co więc powiecie na aromatyczne warzywne curry z ryżem? Z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom 😉
Warzywne curry z ryżem - przepis na 8 porcji
Do przygotowania curry będą Ci potrzebne:
- 3 kalarepy,
- 2 cukinie,
- 3 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 10 rzodkiewek,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 3 duże szalotki,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka mleczka kokosowego,
- 250ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- puszka pomidorów,
- 2 łyżeczki curry,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek i szalotkę posiekaj.
Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Cukinię pokrój w półplastry, kalarepy obierz i pokrój w kostkę, papryki w większą kostkę, rzodkiewki w ćwiartki, seler naciowy w półksiężyce.
3. W garnku rozgrzej olej, przesmaż na nim curry, kumin i kurkumę mieszając, aby się nie przypaliły, ale uwolniły więcej aromatu.
4. Do przesmażonych przypraw dodaj warzywa i smaż ok. 5 minut mieszając co jakiś czas.
5. Całość zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) i gotuj 10 minut.
6. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut.
7. Dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze 50 minut.
8. Na koniec dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz