Kurczak tikka masala to danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej, nie wywodzi się jednak bezpośrednio z tych rejonów.
Choć geneza tej potrawy wciąż jest kwestią sporną, najczęściej uznaje się, że powstała ona nie w Azji, a w Glasgow pod koniec lat 60. ubiegłego wieku. Ponoć jeden z klientów tamtejszej restauracji poprosił o sos do tradycyjnego kurczaka tikka, który wydawał mu się zbyt suchy. Kucharz miał wtedy zaimprowizować sos z zupy pomidorowej, jogurt i przypraw. Wiele restauracji brytyjskich twierdzi jednak, że to na wyspach po raz pierwszy przygotowano kurczaka tikka masala. Obecnie danie serwowane jest na całym świecie, a w Wielkiej Brytanii zostało ogłoszone potrawą narodową.
Nie istnieje jeden prawidłowy przepis na kurczaka tikka masala. Poszczególne receptury bywają tak różne, że ich jedynym punktem wspólnym na liście składników jest kurczak. Możecie więc bez oporu eksperymentować z dodatkami i przyprawami, i wciąż będzie to kurczak tikka masala 😉
Kurczak w sosie tikka masala - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kurczaka będą Ci potrzebne:
- 4 filety z kurczaka,
- duży jogurt naturalny,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki chili,
- pół łyżeczki mielonej kolendry,
- łyżeczka kuminu,
- sól do smaku.
- łyżka oleju rzepakowego,
- łyżka masła klarowanego,
- 4 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki imbiru,
- pół łyżeczki chili,
- pół łyżeczki kurkumy,
- łyżeczka czerwonej pasty curry,
- łyżeczka cukru trzcinowego,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- 3 pomidory,
- 1 mały skyr,
- świeża zielona kolendra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz