stycznia 26, 2022

Kurczak w sosie tikka masala

Kurczak tikka masala to danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej, nie wywodzi się jednak bezpośrednio z tych rejonów.

Choć geneza tej potrawy wciąż jest kwestią sporną, najczęściej uznaje się, że powstała ona nie w Azji, a w Glasgow pod koniec lat 60. ubiegłego wieku. Ponoć jeden z klientów tamtejszej restauracji poprosił o sos do tradycyjnego kurczaka tikka, który wydawał mu się zbyt suchy. Kucharz miał wtedy zaimprowizować sos z zupy pomidorowej, jogurt i przypraw. Wiele restauracji brytyjskich twierdzi jednak, że to na wyspach po raz pierwszy przygotowano kurczaka tikka masala. Obecnie danie serwowane jest na całym świecie, a w Wielkiej Brytanii zostało ogłoszone potrawą narodową.

Nie istnieje jeden prawidłowy przepis na kurczaka tikka masala. Poszczególne receptury bywają tak różne, że ich jedynym punktem wspólnym na liście składników jest kurczak. Możecie więc bez oporu eksperymentować z dodatkami i przyprawami, i wciąż będzie to kurczak tikka masala 😉



Kurczak w sosie tikka masala - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kurczaka będą Ci potrzebne:

  • 4 filety z kurczaka,
  • duży jogurt naturalny,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki chili,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • łyżeczka kuminu,
  • sól do smaku.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 4 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki chili,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka czerwonej pasty curry,
  • łyżeczka cukru trzcinowego,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • 3 pomidory,
  • 1 mały skyr,
  • świeża zielona kolendra.

1. Filety umyj i osusz.
2. Jogurt wymieszaj z przyprawami, dodaj kurczaka i dokładnie otocz marynatą, po czym odstaw do lodówki na minimum godzinę.
3. Po wyjęciu z lodówki kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut.
4. Teraz czas na sos. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
5. Na patelni rozgrzej masło klarowane, przesmaż czosnek i cebulę, dodaj przyprawy i smaż dalej, do miękkości cebuli.
6. Gdy cebula będzie już miękka dodaj przecier pomidorowy, szklankę wody i duś przez 10 minut.
7. Skyr przełóż do dużego kubka, zahartuj małą ilością sosu pomidorowego, wymieszaj, dodaj na patelnię i dokładnie wszystko wymieszaj.
8. Mięso pokrój w plastry, podawaj z sosem. Wszystko posyp świeżą zieloną kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger