maja 17, 2021

Smażony szpinak z jogurtem

Dawno już nie było na blogu żadnego dodatku warzywnego do obiadu. A przecież obiad to posiłek, w którym najłatwiej przemycić większą ilość warzyw - warto więc z tego korzystać 😉

Dziś postanowiłam przygotować jakieś warzywko na ciepło, a że akurat miałam w lodówce szpinak, padło na tą akurat zieleninkę. Do zrobienia szpinaku na ciepło nie potrzeba wiele, wystarczy jogurt grecki i czosnek (pamiętajcie - szpinak uwielbia czosnek!). Ja dla urozmaicenia dodałam jeszcze trochę gałki muszkatołowej.



Smażony szpinak z jogurtem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania szpinaku będziesz potrzebować:

  • 2 opakowania liście szpinaku (może być także mrożony),
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • duże opakowanie jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to trochę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Na patelni rozgrzej olej, wrzucaj partiami liście szpinaku (mrożony możesz wrzucić od razu bez rozmrażania) i smaż mieszając od czasu do czasu.
3. Dopraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smaż do miękkości.
4. Gotowy szpinak przełóż na talerz i dodaj jogurt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger