Dawno już nie było na blogu żadnego dodatku warzywnego do obiadu. A przecież obiad to posiłek, w którym najłatwiej przemycić większą ilość warzyw - warto więc z tego korzystać 😉
Dziś postanowiłam przygotować jakieś warzywko na ciepło, a że akurat miałam w lodówce szpinak, padło na tą akurat zieleninkę. Do zrobienia szpinaku na ciepło nie potrzeba wiele, wystarczy jogurt grecki i czosnek (pamiętajcie - szpinak uwielbia czosnek!). Ja dla urozmaicenia dodałam jeszcze trochę gałki muszkatołowej.
Smażony szpinak z jogurtem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania szpinaku będziesz potrzebować:
- 2 opakowania liście szpinaku (może być także mrożony),
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- duże opakowanie jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to trochę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Na patelni rozgrzej olej, wrzucaj partiami liście szpinaku (mrożony możesz wrzucić od razu bez rozmrażania) i smaż mieszając od czasu do czasu.
3. Dopraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smaż do miękkości.
4. Gotowy szpinak przełóż na talerz i dodaj jogurt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz