maja 20, 2021

Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem

Sezon na letnie warzywa i owoce w końcu zaczyna się rozkręcać - w sklepach możemy już kupić polskie truskawki, botwinkę, szparagi czy rabarbar.

Ja dziś skusiłam się właśnie na rabarbar. Często jest on wykorzystywany do przygotowywania kompotów, ja jednak tym razem postawiłam na słodkości - konkretnie muffinki.



Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem - przepis

Do przygotowania muffinek będziesz potrzebować:

  • szklankę mąki owsianej,
  • szklankę mąki pszennej razowej,
  • pół szklanki oleju z pestek winogron,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 2 jajka,
  • 200g rabarbaru.

1. Rabarbar obierz i pokrój.
2. Wymieszaj oba rodzaje mąk z proszkiem do pieczenia.
3. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - olej, mleko, syrop klonowy i jajka.
4. Mieszankę mąk wsypuj stopniowo do miski z mokrymi składnikami jednocześnie miksując.
5. 3/4 rabarbaru dodaj do ciasta i wymieszaj.
6. Gotowe ciasto przelej do foremek na muffinki i udekoruj resztą rabarbaru, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger