marca 16, 2021

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio, czyli po prostu spaghetti z czosnkiem i oliwą, to tradycyjne danie makaronowe wywodzące się z Neapolu.

Danie przygotowywane jest przez lekkie podsmażenie pokrojonego lub mielonego czosnku na oliwie z oliwek, czasem z dodatkiem płatków chili i wymieszanie z makaronem spaghetti. Często jako dodatek stosuje się także drobno posiekaną natkę pietruszki. Niektórzy na koniec posypują danie jeszcze parmezanem, choć zgodnie z większością tradycyjnych włoskich przepisów akurat ser nie powinien być dodawany. Nie zawsze trzeba jednak ściśle trzymać się tradycji - więc jeśli ktoś lubi parmezan, czmu nie? 😉

Danie jest tanie, szybkie i proste do zrobienia. Wystarczy kilka składników, chwila na patelni i pyszny obiad już mamy gotowy.



Spaghetti aglio e olio - przepis na 4 porcje

Do przygotowania spaghetti aglio e olio będziesz potrzebować:

  • 300g makaronu spaghetti,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 papryczki chili,
  • 40ml oliwy,
  • 50g płatków parmezanu (opcjonalnie),
  • łyżkę posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.
2. Posiekaj czosnek i papryki.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku.
3. Na zimną patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i papryczki i podgrzewaj na dużym ogniu. Uważaj, żeby nie spalić czosnku!
4. Kiedy czosnek będzie już zrumieniony dodaj ok. 50ml wody z gotowania makaronu, aby przerwać proces smażenia.
5. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, wymieszaj z powstałym sosem i smaż do odparowania nadmiaru wody.
6. Podawaj posypany natką pietruszki i opcjonalnie płatkami parmezanu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger