Spaghetti aglio e olio, czyli po prostu spaghetti z czosnkiem i oliwą, to tradycyjne danie makaronowe wywodzące się z Neapolu.
Danie przygotowywane jest przez lekkie podsmażenie pokrojonego lub mielonego czosnku na oliwie z oliwek, czasem z dodatkiem płatków chili i wymieszanie z makaronem spaghetti. Często jako dodatek stosuje się także drobno posiekaną natkę pietruszki. Niektórzy na koniec posypują danie jeszcze parmezanem, choć zgodnie z większością tradycyjnych włoskich przepisów akurat ser nie powinien być dodawany. Nie zawsze trzeba jednak ściśle trzymać się tradycji - więc jeśli ktoś lubi parmezan, czmu nie? 😉
Danie jest tanie, szybkie i proste do zrobienia. Wystarczy kilka składników, chwila na patelni i pyszny obiad już mamy gotowy.
Spaghetti aglio e olio - przepis na 4 porcje
Do przygotowania spaghetti aglio e olio będziesz potrzebować:
- 300g makaronu spaghetti,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 papryczki chili,
- 40ml oliwy,
- 50g płatków parmezanu (opcjonalnie),
- łyżkę posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz