marca 15, 2021

Krewetki z guacamole

Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Jego nazwa pochodzi z języka nahuati, głównego języka Azteków - āhuacamolli, co oznacza  āhuacatl - awokado oraz molli - sos. W języku hiszpańskim wymawia się ją jako guakamole.

Oprócz awokado do podstawowych składników tego sosu zalicza się limonkę i sól. Reszta składników różni się w zależności od rodzaju guacamole - można dodać cebulę, czosnek, pomidory, kolendrę, papryczkę chili czy inne przyprawy.

Najczęściej guacamole kojarzymy z tortillą, jednak w Meksyku podaje się go niemal do każdej przystawki. Ja tym razem przygotowałam guacamole do krewetek.


Krewetki z guacamole - przepis na 2 porcje

Do przygotowania krewetek z guacamole będziesz potrzebować:

  • 10 krewetek,
  • awokado,
  • 2 jajka,
  • 100ml jogurtu greckiego,
  • limonkę,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • szczyptę chili,
  • łyżkę oliwy z oliwek,
  • kilka listków zielonej kolendry,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Krewetki oczyść.
2. Jajka ugotuj na twardo, po czym odstaw do ostudzenia.
3. Obrane awokado, jajka i paprykę posiekaj w drobną kostkę.
4. Pokrojone składniki wrzuć do miski, wymieszaj z jogurtem i sokiem z połowy limonki, dopraw solą, pieprzem i chili.
5. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż króciutko krewetki.
6. Na talerz wyłóż porcję owoców morza, a obok nałóż porcję guacamole udekorowaną listkami kolendry.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger