Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Jego nazwa pochodzi z języka nahuati, głównego języka Azteków - āhuacamolli, co oznacza āhuacatl - awokado oraz molli - sos. W języku hiszpańskim wymawia się ją jako guakamole.
Oprócz awokado do podstawowych składników tego sosu zalicza się limonkę i sól. Reszta składników różni się w zależności od rodzaju guacamole - można dodać cebulę, czosnek, pomidory, kolendrę, papryczkę chili czy inne przyprawy.
Najczęściej guacamole kojarzymy z tortillą, jednak w Meksyku podaje się go niemal do każdej przystawki. Ja tym razem przygotowałam guacamole do krewetek.
Krewetki z guacamole - przepis na 2 porcje
Do przygotowania krewetek z guacamole będziesz potrzebować:
- 10 krewetek,
- awokado,
- 2 jajka,
- 100ml jogurtu greckiego,
- limonkę,
- 1/2 czerwonej papryki,
- szczyptę chili,
- łyżkę oliwy z oliwek,
- kilka listków zielonej kolendry,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz