Jednym z najczęstszych dodatków do kanapek jest wędlina.
Większość z nas kupuje po prostu wędliny w sklepach - są już pokrojone w plasterki, wystarczy więc tylko położyć je na kromkę chleba i gotowe.
Czasem warto jednak poświęcić trochę czasu i przygotować domową wędlinę - będzie zdrowo i pysznie. A do tego możemy przygotować ją idealnie pod nasz smak 😉
Na blogu pokazałam Wam już przepisy na schab na kanapki oraz schab na kanapki w marynacie cytrynowo-cebulowej.
Tym razem będzie troszkę inaczej - przygotowałam roladki z kurczaka.
Roladki z kurczaka do kanapek - przepis
Do przygotowania roladek będziesz potrzebować:
- 500g filetów z kurczaka,
- 2 jajka,
- 250g pieczarek,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Pieczarki obierz i posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane pieczarki, dopraw solą i pieprzem, po czym smaż do odparowania wody.
3. Pod koniec smażenia wbij jajko i wymieszaj.
4. Gotowe pieczarki odstaw do przestudzenia.
5. Natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj.
6. Kurczaka zmiel, dodaj jajko, tartą bułkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie wyrób.
7. Przygotowane mięso podziel na 2 porcje, każdą z nich rozłóż na pergaminie w kształt prostokąta. Jedną z nich posmaruj usmażonymi wcześniej pieczarkami, a drugą posyp posiekaną natką pietruszki.
8. Doprawione mięso zwiń w formę roladki - może kleić się do pergaminu, więc ja pomagałam sobie łopatką. Następnie owiń je pergaminem, na którym były przygotowywane. Końce zawiń w coś w rodzaju cukierka, żeby nie rozwinęły się podczas pieczenia.
9. Tak przygotowane roladki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut, po czym rozwiń z pergaminu i piecz kolejne 15-20 minut aby lekko zrumienić.
10. Gotowe roladki wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój w plasterki na kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz