Dawno już nie jadłam spaghetti, dziś więc uznałam, że czas to nadrobić.
Tym razem jednak postanowiłam przygotować coś więcej, niż sam makaron z sosem - dodatkowo zrobiłam jeszcze pyszne wołowe klopsiki. W ten sposób przygotowałam obiad dobry dla miłośnika makaronu i dla typowego mięsożercy 😉
Spaghetti z klopsikami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania spaghetti będziesz potrzebować:
- 300g makaronu spaghetti,
- 400g mielonej wołowiny,
- cebulę,
- marchew,
- pół małej cukinii,
- jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 750ml przecieru pomidorowego,
- 60g parmezanu,
- sól, pieprz, chili do smaku,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- 2 gałązki zielonej bazylii.
1. Czosnek i cebulę posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Umytą cukinię i marchew zetrzyj na tarce.
3. Do mielonej wołowiny dodaj cebulę, czosnek, cukinię, marchew i jajko, przypraw solą, pieprzem i chili. Ja uwielbiam ostre potrawy, więc chili nie żałowałam 😉 Wyrób wszystko na jednolitą masę i uformuj malutkie klopsiki.
4. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodawaj porcjami klopsiki i obsmaż je ze wszystkich stron.
5. Dodaj na patelnię przecier pomidorowy, dopraw go jak mięso i gotuj na małym ogniu 15-20 minut.
6. W osolonej wodzie ugotuj makaron, odcedź, po czym dodaj do sosu i dobrze wymieszaj.
7. Na koniec posyp startym parmezanem i dodaj listki zielonej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz