Mamy tu fanów śledzi? 🐟
Ja co prawda akurat miłośniczką tej ryby nie jestem, ale mam w rodzinie dwóch fanów, więc śledzia uniknąć się u mnie w domu nie da 😉
Jeśli już śledź pojawia się w mojej kuchni, najczęściej są to filety a'la matias.
Nie mylcie ich z prawdziwymi matiasami, gdyż wbrew pozorom mają stosunkowo niewiele wspólnego. Prawdziwy matias to wyjątkowy śledź - jest poławiany tylko przez dwa miesiące w roku, od maja do czerwca. Są to ryby młode, niedojrzałe płciowo. Ich nazwa pochodzi od holenderskiego słowa maagdenharing, co oznacza "śledź dziewiczy".
Matiasy przygotowywane są jeszcze na kutrach rybackich - przez nacięcie w okolicy gardła usuwa się wnętrzności, a następnie umieszcza w delikatnej solance. Podczas usuwania wnętrzności zostawia się rybom trzustkę, która ma istotne znaczenie w procesach przechowywania i dojrzewania matiasów.
W Polsce prawdziwe matiasy są bardzo trudno dostępne. Jednak bez problemu kupicie śledzie a'la matias, które, jak twierdzą moi domownicy, również są bardzo smaczne.
Warstwowa sałatka ze śledziem - przepis na 5 porcji
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 5 filetów a'la matias,
- dużą czerwoną cebulę,
- 3 ogórki kiszone,
- 2 buraki,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- pieprz do smaku.
1. Filety wymocz w wodzie przez mniej więcej 3 godziny, po czym pokrój w ukośne paski.
2. Buraki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 1-1,5 godziny). Gdy przestygną zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
3. Jajka ugotuj na twardo.
4. Cebulę posiekaj, a ogórki pokrój w drobną kostkę.
5. Majonez wymieszaj z jogurtem i pieprzem.
6. W naczyniu układaj warstwami śledzie, sos, cebulę, ogórki, sos, buraki, sos i jajka pokrojone w plasterki. Sałatkę wstaw do schłodzenia do lodówki i tam przechowuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz