listopada 17, 2020

Warstwowa sałatka ze śledziem

Mamy tu fanów śledzi? 🐟

Ja co prawda akurat miłośniczką tej ryby nie jestem, ale mam w rodzinie dwóch fanów, więc śledzia uniknąć się u mnie w domu nie da 😉

Jeśli już śledź pojawia się w mojej kuchni, najczęściej są to filety a'la matias.

Nie mylcie ich z prawdziwymi matiasami, gdyż wbrew pozorom mają stosunkowo niewiele wspólnego. Prawdziwy matias to wyjątkowy śledź - jest poławiany tylko przez dwa miesiące w roku, od maja do czerwca. Są to ryby młode, niedojrzałe płciowo. Ich nazwa pochodzi od holenderskiego słowa maagdenharing, co oznacza "śledź dziewiczy". 

Matiasy przygotowywane są jeszcze na kutrach rybackich - przez nacięcie w okolicy gardła usuwa się wnętrzności, a następnie umieszcza w delikatnej solance. Podczas usuwania wnętrzności zostawia się rybom trzustkę, która ma istotne znaczenie w procesach przechowywania i dojrzewania matiasów.

W Polsce prawdziwe matiasy są bardzo trudno dostępne. Jednak bez problemu kupicie śledzie a'la matias, które, jak twierdzą moi domownicy, również są bardzo smaczne.

 

Warstwowa sałatka ze śledziem - przepis na 5 porcji

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:

  • 5 filetów a'la matias,
  • dużą czerwoną cebulę,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 buraki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • pieprz do smaku.

 

1. Filety wymocz w wodzie przez mniej więcej 3 godziny, po czym pokrój w ukośne paski.

2. Buraki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 1-1,5 godziny). Gdy przestygną zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

3. Jajka ugotuj na twardo.

4. Cebulę posiekaj, a ogórki pokrój w drobną kostkę.

5. Majonez wymieszaj z jogurtem i pieprzem.

6. W naczyniu układaj warstwami śledzie, sos, cebulę, ogórki, sos, buraki, sos i jajka pokrojone w plasterki. Sałatkę wstaw do schłodzenia do lodówki i tam przechowuj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger