listopada 16, 2020

Kasztany jadalne

W sezonie jesiennym warto skorzystać z okazji i przygotować sobie pyszną przekąskę w postaci jadalnych kasztanów. Ja zazwyczaj jem je same, lubię ich delikatny, lekko słodkawy smak. Ale można też podawać je z dodatkiem soli lub miodu.


 

"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle"

W Polsce kasztany kojarzą się przede wszystkim z Francją za sprawą słynnego dialogu z serialu "Stawka większa niż życie" - zdanie to było hasłem, które podawał łącznik. Obecnie możemy kupić je bez problemu także w Polsce na targu czy niemal w każdym supermarkecie.

Jak kupić dobre kasztany?

Podczas kupowania kasztanów wybierajcie te błyszczące o ciemnobrązowym kolorze. Zwróćcie także uwagę na ich ciężar - waga pojedynczego kasztana świadczy o jego wypełnieniu, im cięższy kasztan, tym więcej słodkiego miąższu. Wybierajcie zawsze takie bez pęknięć i przebarwień - skazy na kasztanach mogą bowiem świadczyć o tym, że wewnątrz rozpoczęły się już procesy gnilne i mogła powstać pleśń.


Kasztany jadalne - przepis

Do przygotowania kasztanów potrzebujesz odpowiednio dużo kasztanów 😉

1. Kasztany umyj, osusz i natnij wypukłą stronę na krzyż - nie zapomnij o tym, bez nacięcia kasztany wybuchną podczas pieczenia.

2. Kasztany przełóż do miski, zalej wodą i zostaw w niej na przynajmniej 30 minut. Wszystkie kasztany powinny opaść na dno - jeśli któreś utrzymują się na powierzchni najprawdopodobniej są uszkodzone lub robaczywe.

3. Wymoczone kasztany osusz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wypukłą stroną do góry.

4. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C i piecz kasztany ok. 20 minut.

 

Kasztany podawaj od razu po upieczeniu, żeby zjeść je na ciepło. Obierz je z łupinki i znajdującej się pod nią skórki i ciesz się pysznym smakiem przekąski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger