listopada 14, 2020

Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorem

Czerwona kapusta jest mniej popularna w polskich kuchniach niż biała, a przygotowane z niej surówki stosunkowo rzadko goszczą na naszych stołach.

A szkoda, bo nie dość, że jest bogata w witaminy i składniki mineralne (m.in. wit. A, B1, B2, B6, C, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo), zawiera także sporo przeciwutleniaczy oraz antocyjanów. W czerwonej kapuście znajdziemy również sulforafan - substancję działającą antynowotworowo.

Poza tym intensywny kolor może wprowadzić trochę życia na nasze talerze 😉


Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorem - przepis na 3 porcje

Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty,
  • 2 garście posiekanego szczypioru,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżeczkę octu winnego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

 

1. Kapustę drobno posiekaj.

2. Resztę składników połącz w miseczce, roztrzep rózgą i tak przygotowanym sosem zalej kapustę, po czym dokładnie wymieszaj.

3. Surówkę posyp posiekanym szczypiorem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger