Czerwona kapusta jest mniej popularna w polskich kuchniach niż biała, a przygotowane z niej surówki stosunkowo rzadko goszczą na naszych stołach.
A szkoda, bo nie dość, że jest bogata w witaminy i składniki mineralne (m.in. wit. A, B1, B2, B6, C, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo), zawiera także sporo przeciwutleniaczy oraz antocyjanów. W czerwonej kapuście znajdziemy również sulforafan - substancję działającą antynowotworowo.
Poza tym intensywny kolor może wprowadzić trochę życia na nasze talerze 😉
Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorem - przepis na 3 porcje
Do przygotowania surówki będziesz potrzebować:
- 1/4 główki czerwonej kapusty,
- 2 garście posiekanego szczypioru,
- 3 łyżki oliwy,
- łyżeczkę octu winnego,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
1. Kapustę drobno posiekaj.
2. Resztę składników połącz w miseczce, roztrzep rózgą i tak przygotowanym sosem zalej kapustę, po czym dokładnie wymieszaj.
3. Surówkę posyp posiekanym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz