listopada 22, 2020

Bułki grahamki

Niedziela, sklepy pozamykane, ale jeść się chce...

Zazwyczaj dbam o to, żeby na niedzielę nie zabrakło mi pieczywa, zdarza się jednak, że nie zdążę go kupić - w sobotę więcej osób wpada na ten sam pomysł i pieczywo niestety szybciej się kończy.

Ale nie ma przecież sytuacji bez wyjścia - skoro nie kupiłam, mogę upiec sama. A akurat w weekend spokojnie mogę znaleźć na to czas 😉

Dodatkowym plusem samodzielnie przygotowanego pieczywa jest to, że w pełni znamy jego skład - co jest ważne dla osób cierpiących na niektóre choroby dietozależne. Ja przygotowałam tym razem bułki grahamki, które są dobrą propozycją dla osób np. z cukrzycą czy insulinoopornością.

Bułki grahamki - przepis na 9 sztuk

Do przygotowania bułek będziesz potrzebować:

  • 500g mąki pszennej razowej,
  • łyżeczkę soli,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 175ml ciepłej wody,
  • płaską łyżeczkę cukru,
  • jajko,
  • 20g miękkiego masła.

 

1. Drożdże zasyp cukrem, dodaj 3 łyżki mąki i zalej ok 50ml ciepłego mleka. Wymieszaj, aby nie powstały grudki, przykryj i odstaw na kilka minut, aż zaczyn wyrośnie.

2. Do miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj, wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj jajko i rozpuszczone masło. Dolej ciepłe mleko i wodę, wymieszaj, po czym wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.

3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i dostaw na godzinę.

4. Po godzinie uformuj bułeczki, połóż je na desce, znowu przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

5. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-30 minut.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger