Niedziela, sklepy pozamykane, ale jeść się chce...
Zazwyczaj dbam o to, żeby na niedzielę nie zabrakło mi pieczywa, zdarza się jednak, że nie zdążę go kupić - w sobotę więcej osób wpada na ten sam pomysł i pieczywo niestety szybciej się kończy.
Ale nie ma przecież sytuacji bez wyjścia - skoro nie kupiłam, mogę upiec sama. A akurat w weekend spokojnie mogę znaleźć na to czas 😉
Dodatkowym plusem samodzielnie przygotowanego pieczywa jest to, że w pełni znamy jego skład - co jest ważne dla osób cierpiących na niektóre choroby dietozależne. Ja przygotowałam tym razem bułki grahamki, które są dobrą propozycją dla osób np. z cukrzycą czy insulinoopornością.
Bułki grahamki - przepis na 9 sztuk
Do przygotowania bułek będziesz potrzebować:
- 500g mąki pszennej razowej,
- łyżeczkę soli,
- 30g świeżych drożdży,
- 250ml ciepłego mleka,
- 175ml ciepłej wody,
- płaską łyżeczkę cukru,
- jajko,
- 20g miękkiego masła.
1. Drożdże zasyp cukrem, dodaj 3 łyżki mąki i zalej ok 50ml ciepłego mleka. Wymieszaj, aby nie powstały grudki, przykryj i odstaw na kilka minut, aż zaczyn wyrośnie.
2. Do miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj, wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj jajko i rozpuszczone masło. Dolej ciepłe mleko i wodę, wymieszaj, po czym wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i dostaw na godzinę.
4. Po godzinie uformuj bułeczki, połóż je na desce, znowu przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
5. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz