Biorąc pod uwagę pogodę, a także fakt, że zaczął się już sezon grypowy, a druga fala pandemii rozwija się w najlepsze, szczególnie ważne staje się dbanie o naszą odporność.
Oczywiście możemy zrobić to, sięgając po suplementy dostępne w aptece czy drogerii. Ale możemy też zadbać o siebie w bardziej naturalny sposób.
Jednym ze sposobów jest czosnek. Bardzo łatwo włączyć go do codziennej diety za pomocą domowego syropu na odporność, na który przepis znajdziecie tutaj. Czosnek w połączeniu z miodem i cytryną to istna bomba składników wspierających naszą odporność.
A propos miodu, to on również może ją wspomagać Szczególnie pomocny może być tutaj miód gryczany, lipowy czy manuka. Więcej o tym pisałam w artykule Zdrowotne właściwości miodów, zdecydowanie warto więc zadbać o to, by w naszej codziennej diecie znalazły się niewielkie ilości miodu.
Skoro już o miodzie mowa, to nie zapominajmy także o innych wytworach pracowitych pszczół. A wybór mamy - m.in. mleczko pszczele, pierzga czy pyłek pszczeli.
Mleczko pszczele
Mleczko pszczele to substancja przez wielu nazywana eliksirem młodości. Przekonanie to bierze się m.in. stąd, że królowa ula, karmiona wyłącznie mleczkiem pszczelim wytwarzanym przez gruczoły młodych robotnic, żyje nawet 40 razy dłużej niż reszta pszczół, które żywią się głównie kwiatowym nektarem. Spożywane było już przez starożytnych Greków, którzy wierzyli, że wchodzi ono w skład ambrozji, czyli pokarmu bogów.
Mleczko pszczele ma kremowy kolor i perłowy połysk. Początkowo ma żelową konsystencję, jednak z czasem staje się coraz gęstsze. Jego smak jest cierpko-kwaśny lub lekko słodkawy, jeśli więc kupicie takie o wyraźnie słodkim smaku to niestety nie jest to prawdziwe mleczko pszczele.
Mleczko pszczele - właściwości
W mleczku pszczelim znajdziemy sporo składników niezbędnych dla naszego organizmu, m.in. witaminy A, C, D, E oraz z grupy B, aminokwasy, białka, kwas asparaginowy a także składniki mineralne takie jak fosfor, krzem, magnez, miedź, potas, wapń czy żelazo.
Jeśli chodzi o właściwości mleczka pszczelego, to wiele z nich ma poparcie w badaniach naukowych. M.in. dowiedziono, że wspomaga regenerację organizmu oraz poprawia przemianę materii.
Wzmacnia również nasz układ krwionośny - wpływa na zwiększenie ilości erytrocytów oraz poziomu hemoglobiny. Część badań wskazuje, że może rozszerzać naczynia krwionośne i wyrównywać ciśnienie krwi. Polecane jest więc przy niedokrwistości, nadciśnieniu tętniczym czy miażdżycy.
Świeże mleczko charakteryzuje się także silnymi właściwościami bakteriobójczymi, niestety z czasem bardzo szybko je traci.
Istnieją także zalecenia, aby mleczko pszczele było spożywane przez kobiety w ciąży, gdyż zmniejsza ryzyko poronienia.
Kolor pyłku zależy od rodzaju rośliny - najczęściej jest żółty lub jasnobrązowy.
Pyłek pszczeli - właściwości
Pyłek pszczeli dostarczy nam wielu istotnych dla nas składników. Jest m.in. bogatym źródłem białka - zawiera go od 20 do nawet 40%, a także roślinnych hormonów oraz enzymów wspomagających prawidłowy metabolizm. Ponadto znajdziemy tam witaminy C, E oraz z grupy B, ß-karoten oraz składniki mineralne takie jak fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo.
Pyłek pszczeli to nic innego jak pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzony. Owady transportują do ula zebrany z kwiatów pyłek w postaci małych kuleczek, który po dalszym przetrawieniu stanowi pokarm dla młodych. Każda taka kuleczka składa się z ok. 100 tysięcy ziaren pyłku.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że pyłek pszczeli zawiera więcej wapnia niż jogurt, biały ser czy suszone morele. Choć łatwiej chyba jednak zjeść 100g jogurtu, niż 100g pszczelego pyłku 😉
Podobnie rzecz ma się z żelazem - ilość żelaza w pyłku porównywalna jest z zawartością tego mikroskładnika w wątróbce, którą z kolei uważa się za jego najlepsze źródło.
Jeśli chodzi o właściwości pyłku pszczelego, to dzięki zawartości mikroelementów wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo żelazo, miedź oraz kobalt wspomagają leczenie anemii.
Badania przeprowadzone na szczurach i królikach wykazały, że pyłek działa hipolipemicznie - to znaczy, że może obniżać poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi.
Z kolei badania kliniczne potwierdziły wpływ pyłku na zmniejszanie zdolności płytek krwi do agregacji, czyli zlepiania się. Może więc być stosowany w profilaktyce miażdżycy.
Wspomaga także regenerację organizmu, zalecane jest więc po chorobach i kuracjach, nawet po radio- czy chemioterapii.
Pyłek posiada także właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz grzybobójcze.
Pierzga pszczela
Pierzga to podstawowy pokarm pszczół, który wytwarzany jest wewnątrz ula. Jest to po prostu pyłek pszczeli, który został upakowany w plastrach, gdzie fermentuje w obecności kwasu mlekowego.
Pierzga ma formę ciemnobrązowych grudek o nieregularnym kształcie. Ma żywiczny, kwaskowaty smak, dla większości osób mniej przyjemny od smaku pyłku.
Pierzga pszczela - właściwości
Choć pierzga powstaje z pyłku pszczelego ich skład nieco się różni - jest to spowodowane procesem fermentacji, dzięki którego powstaje pierzga. W wyniku tego procesu białka występujące w pyłku ulegają rozkładowi do aminokwasów, które są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Dodatkowo pszczoły wzbogacają pierzgę swoją śliną, enzymami trawiennymi, miodem oraz innymi substancjami. Podobnie jak pyłek jest bogatym źródłem witamin A, C, E oraz z grupy B oraz składników mineralnych takich jak cynk, krzem, magnez, potas, wapń czy żelazo.
Bogactwo witamin i składników mineralnych sprawia, że pierzga może być dobrym środkiem na ogólne wzmocnienie organizmu.
Pierzga polecana jest na wzmocnienie odporności oraz w okresie rekonwalescencji, głównie po zabiegach i operacjach, ale także np. po radioterapii.
Wspomaga także pracę układu pokarmowego - wspomaga pracę układu trawiennego m.in. w chorobie wrzodowej.
Pierzga jest stosowana także w niektórych przypadkach cukrzycy, ponieważ pobudza wydzielanie insuliny. Nie warto jednak robić tego na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem.
Często można spotkać się z informacją, że pierzga jest wykorzystywana w leczeniu wielu chorób, m.in. nowotworów czy chorób układu pokarmowego. Nie ma jednak żadnych badań naukowych potwierdzających te właściwości. Pierzga może być stosowana w profilaktyce, jednak nie jest lekiem.
Produkty pszczele nie dla wszystkich
Choć mleczko, pyłek i pierzga pszczela mają niewątpliwie wiele zalet, nie każdy może włączyć je do swojej diety. Niestety wszystkie te produkty pszczele, podobnie zresztą jak miód, mogą działać silnie alergizująco. Co ważne, jeśli spróbujecie któregoś z tych produktów i okaże się, że jednak wystąpi reakcja alergiczna, będziecie musieli niestety zrezygnować ze wszystkich wymienionych pszczelich przetworów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz