Czasem lubię pokombinować sobie na kolację z czymś na ciepło. Zazwyczaj wymaga to jednak trochę większego nakładu pracy niż prosta kanapka.
Czasem jednak nie mam zbytnio weny na bardziej skomplikowane potrawy. Wtedy moją ulubioną opcją są sałatki - wiele z nich jest bardzo prostych i szybkich do zrobienia.
Dzisiaj zdecydowałam się właśnie na taką sałatkę na kolację.
Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i szynką szwarcwaldzką - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- opakowanie szpinaku baby,
- 4 jajka,
- 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
Do przygotowania sosu będziesz potrzebować:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek posiekaj.
2. Do oliwy dodaj sól, pieprz i posiekany czosnek.
3. Jajka ugotuj na twardo, po czym odstaw do ostygnięcia.
4. Szpinak umyj, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem i wyłóż na talerze.
5. Jajka obierz, pokrój w ćwiartki.
6. Z szynki odkrój tłusty brzeg.
7. Sałatkę polej przygotowanym wcześniej sosem, na wierzch połóż kawałki jajka i plastry szynki. Całość posyp pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz