października 24, 2020

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i szynką szwarcwaldzką

Czasem lubię pokombinować sobie na kolację z czymś na ciepło. Zazwyczaj wymaga to jednak trochę większego nakładu pracy niż prosta kanapka.

Czasem jednak nie mam zbytnio weny na bardziej skomplikowane potrawy. Wtedy moją ulubioną opcją są sałatki - wiele z nich jest bardzo prostych i szybkich do zrobienia.

Dzisiaj zdecydowałam się właśnie na taką sałatkę na kolację.

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i szynką szwarcwaldzką - przepis na 4 porcje

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:

  • opakowanie szpinaku baby,
  • 4 jajka,
  • 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,

Do przygotowania sosu będziesz potrzebować:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

 

1. Czosnek posiekaj.

2. Do oliwy dodaj sól, pieprz i posiekany czosnek.

3. Jajka ugotuj na twardo, po czym odstaw do ostygnięcia.

4. Szpinak umyj, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem i wyłóż na talerze.

5. Jajka obierz, pokrój w ćwiartki.

6. Z szynki odkrój tłusty brzeg.

7. Sałatkę polej przygotowanym wcześniej sosem, na wierzch połóż kawałki jajka i plastry szynki. Całość posyp pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger