Placki z cukinii są podobne do placków ziemniaczanych, choć moim zdaniem są delikatniejsze w smaku.
Choć możemy przygotować je w ten sam sposób co ich ziemniaczane odpowiedniki, czyli usmażyć na patelni, ja dziś postawiłam na wersję beztłuszczową - czyli po prostu upiekłam je w piekarniku. Dzięki temu są trochę lżejsze od klasycznych smażonych placków, idealnie więc nadają się na kolację 😉
Trochę zdrowiej, ale równie pysznie 😋
Pieczone placki z cukinii - przepis na 4 porcje
Do przygotowania placków będziesz potrzebować:
- 300g cukinii,
- 200g batata,
- 3 ząbki czosnku,
- białą część pora,
- jajko,
- 3 łyżki otrąb owsianych,
- łyżkę płatków owsianych,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- łyżeczkę tymianku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek posiekaj.
Warto to zrobić chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Batata obierz i wraz z cukinią zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odstaw na 15 minut, po czym odlej sok.
3. Do startych warzyw dodaj posiekanego pora, otręby, płatki, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
4. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.
5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj porcje ciasta - rozprowadź je delikatnie w kształt okrągłych placuszków.
6. Placki piecz 20-25 minut z włączoną funkcją termoobiegu.
Placki warto podać z jakimś sosem, ale wystarczy też po prostu jogurt naturalny - ja sięgnęłam właśnie po jogurt i wyszło super 😄
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz