Zupa-krem z pora jest pysznym i sycącym daniem, które możecie przygotować nawet w pół godziny.
Bazą do przygotowania tej zupy jest oczywiście por, ale znajdzie się tam także miejsce dla ziemniaków i marchewki. Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze kilka ząbków czosnku.
Zupa jest banalnie prosta do zrobienia, zajmuje też niewiele czasu, dlatego lubię ją przygotowywać, gdy spodziewam się większej ilości osób na obiedzie 😄
Zupy-krem zazwyczaj jemy z grzankami, ale gdy wybitnie zależy mi na czasie, to zamiast przygotowywać grzanki dodają po prostu garść kiełków - wystarczy wyjąć z lodówki i dodać na talerz 😁
Zupa-krem z pora - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- 800g pora (tylko białych części),
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2l wody,
- sól i pieprz do smaku.
1. Posiekaj czosnek.
Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku.
2. Marchewki i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a pora pokrój w plastry.
3. W garnku rozgrzej olej, przesmaż marchewkę i czosnek, po kilku minutach dodaj pora i ziemniaki.
4. Wszystko zalej wodą i gotuj ok. 20 minut.
5. Zupę zmiksuj na krem za pomocą blendera, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz