czerwca 22, 2020

Zupa-krem z pora

Zupa-krem z pora jest pysznym i sycącym daniem, które możecie przygotować nawet w pół godziny.

Bazą do przygotowania tej zupy jest oczywiście por, ale znajdzie się tam także miejsce dla ziemniaków i marchewki. Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze kilka ząbków czosnku.

Zupa jest banalnie prosta do zrobienia, zajmuje też niewiele czasu, dlatego lubię ją przygotowywać, gdy spodziewam się większej ilości osób na obiedzie 😄
Zupy-krem zazwyczaj jemy z grzankami, ale gdy wybitnie zależy mi na czasie, to zamiast przygotowywać grzanki dodają po prostu garść kiełków - wystarczy wyjąć z lodówki i dodać na talerz 😁

Zupa-krem z pora - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
  • 800g pora (tylko białych części),
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2l wody,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Posiekaj czosnek.
Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku.
2. Marchewki i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a pora pokrój w plastry.
3. W garnku rozgrzej olej, przesmaż marchewkę i czosnek, po kilku minutach dodaj pora i ziemniaki.
4. Wszystko zalej wodą i gotuj ok. 20 minut.
5. Zupę zmiksuj na krem za pomocą blendera, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger