Kasza gryczana jest dość specyficznym produktem - jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą.
Ja akurat znajduję się gdzieś pośrodku - wszystko zależy od tego, z czym będę musiała ją zjeść 😉
Co prawda w dzisiejszym przepisie zamiast kaszy wykorzystałam mąkę gryczaną, jednak ich smaki są bardzo zbliżone - jeśli więc lubicie kaszę gryczaną, to i mąka Wam przypasuje 😁
Ponieważ planowałam na kolację placuszki warzywne, a miałam akurat w domu mały zapas cukinii, padło na placki z cukinią.
Placki gryczane z cukinią - przepis na 4 porcje
Do przygotowania placków będziesz potrzebować:
- 200g mąki gryczanej,
- 600g cukinii,
- jajko,
- łyżeczkę czarnuszki,
- sól i pieprz do smaku.
- 300g jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Cukinię zetrzyj na grubej tarce.
2. W dużej misce wymieszaj cukinię z mąką, dodaj jajko roztrzepane widelcem i dopraw czarnuszką, solą oraz pieprzem, po czym wszystko dobrze wymieszaj.
3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na niej małe placki.
5. Placuszki piecz 15-20 minut w funkcji z termoobiegiem.
6. Do jogurtu dodaj posiekany czosnek i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz