czerwca 20, 2020

Placki gryczane z cukinią

Kasza gryczana jest dość specyficznym produktem - jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą.
Ja akurat znajduję się gdzieś pośrodku - wszystko zależy od tego, z czym będę musiała ją zjeść 😉

Co prawda w dzisiejszym przepisie zamiast kaszy wykorzystałam mąkę gryczaną, jednak ich smaki są bardzo zbliżone - jeśli więc lubicie kaszę gryczaną, to i mąka Wam przypasuje 😁

Ponieważ planowałam na kolację placuszki warzywne, a miałam akurat w domu mały zapas cukinii, padło na placki z cukinią.



Placki gryczane z cukinią - przepis na 4 porcje

Do przygotowania placków będziesz potrzebować:
  • 200g mąki gryczanej,
  • 600g cukinii,
  • jajko,
  • łyżeczkę czarnuszki,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania sosu będziesz potrzebować:
  • 300g jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Cukinię zetrzyj na grubej tarce.
2. W dużej misce wymieszaj cukinię z mąką, dodaj jajko roztrzepane widelcem i dopraw czarnuszką, solą oraz pieprzem, po czym wszystko dobrze wymieszaj.
3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na niej małe placki.
5. Placuszki piecz 15-20 minut w funkcji z termoobiegiem.
6. Do jogurtu dodaj posiekany czosnek i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger