Panująca obecnie epidemia jest przyczyną wielu zmian w naszym życiu - również w zakupach.
Z jednej strony staramy się kupować więcej, na dłuższy okres czasu, żeby rzadziej chodzić do sklepów.
Z drugiej strony część osób unika kupowania np. świeżych warzyw i owoców, z obawy, czy nie dotykał ich wcześniej ktoś chory.
Nie możemy jednak rezygnować całkowicie z jedzenia surowych warzyw i owoców - są w końcu bogactwem witamin, składników mineralnych oraz innych składników odżywczych, takich jak polifenole czy flawonoidy.
Jest proste rozwiązanie, jak pogodzić niechęć do kupowania obecnie świeżych warzyw i owoców, z nierezygnowaniem z nich całkowicie.
Możemy kupować mrożonki!
Więcej o mrożonych produktach możecie przeczytać tutaj.
Obecnie w sklepach mamy naprawdę szeroki wybór mrożonek - warzyw, owoców, a także gotowych mieszanek.
Badania wskazują, że mrożenie jest najlepszym sposobem przechowywania pod kątem zachowania wartości odżywczych - jeśli więc macie obecnie większe opory przed kupowaniem w sklepach świeżych warzyw i owoców, śmiało sięgajcie po mrożonki. Dodatkowym plusem jest to, że możecie kupić ich więcej na zapas, jeśli macie miejsce w zamrażarce, i z pewnością nie zepsują się przy dłuższym przechowywaniu.
Co możecie przygotować z mrożonych owoców i warzyw?
W zasadzie wszystko, co tylko chcecie.
Ja dziś postawiłam na pyszny shake owocowy.
Shake owocowy - przepis na 4 porcje
Do przygotowania shake'a będziesz potrzebować:
- 300g mrożonych malin,
- 300g mrożonych jeżyn,
- 1-2 łyżeczki ksylitolu,
- 400ml mleka,
- szklankę wody.
1. Owoce wrzuć do malaksera, dodaj ksylitol, mleko i wodę.
2. Wszystko dokładnie zmiksuj.
Pyszny i orzeźwiający shake idealnie nada się na drugie śniadanie, którym umilimy sobie kolejny dzień w domu 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz