marca 31, 2020

Shake owocowy

Panująca obecnie epidemia jest przyczyną wielu zmian w naszym życiu - również w zakupach.
Z jednej strony staramy się kupować więcej, na dłuższy okres czasu, żeby rzadziej chodzić do sklepów.
Z drugiej strony część osób unika kupowania np. świeżych warzyw i owoców, z obawy, czy nie dotykał ich wcześniej ktoś chory.
Nie możemy jednak rezygnować całkowicie z jedzenia surowych warzyw i owoców - są w końcu bogactwem witamin, składników mineralnych oraz innych składników odżywczych, takich jak polifenole czy flawonoidy.

Jest proste rozwiązanie, jak pogodzić niechęć do kupowania obecnie świeżych warzyw i owoców, z nierezygnowaniem z nich całkowicie.
Możemy kupować mrożonki!
Więcej o mrożonych produktach możecie przeczytać tutaj

Obecnie w sklepach mamy naprawdę szeroki wybór mrożonek - warzyw, owoców, a także gotowych mieszanek.
Badania wskazują, że mrożenie jest najlepszym sposobem przechowywania pod kątem zachowania wartości odżywczych - jeśli więc macie obecnie większe opory przed kupowaniem w sklepach świeżych warzyw i owoców, śmiało sięgajcie po mrożonki. Dodatkowym plusem jest to, że możecie kupić ich więcej na zapas, jeśli macie miejsce w zamrażarce, i z pewnością nie zepsują się przy dłuższym przechowywaniu.

Co możecie przygotować z mrożonych owoców i warzyw?
W zasadzie wszystko, co tylko chcecie.

Ja dziś postawiłam na pyszny shake owocowy.



Shake owocowy - przepis na 4 porcje

Do przygotowania shake'a będziesz potrzebować:
  • 300g mrożonych malin,
  • 300g mrożonych jeżyn,
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu,
  • 400ml mleka,
  • szklankę wody.

1. Owoce wrzuć do malaksera, dodaj ksylitol, mleko i wodę.
2. Wszystko dokładnie zmiksuj.

Pyszny i orzeźwiający shake idealnie nada się na drugie śniadanie, którym umilimy sobie kolejny dzień w domu 😉 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger