Często słyszę pytanie, co jeść na kolację.
Wiele osób na kanapki kręci nosem, zwłaszcza jeśli przygotowało je sobie na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, a z kolei gotować też nie każdemu się chce wieczorami.
Poza tym kolacja powinna być przecież lekka, a jednocześnie sycąca - nikt przecież nie chce się obudzić w środku z nocy z powodu burzenia w brzuchu 😉
Dlatego ja na kolacje zazwyczaj polecam sałatki - są pyszne, łatwe do zrobienia i spokojnie się nimi najemy. A co ważne (zwłaszcza dziś), niemal zawsze możemy je przygotować z tego, co akurat mamy w kuchni.
Żeby uciec dziś od pieczywa na kolację postawiłam na sałatkę z kurczakiem - wyszła super.
Sałatka z kurczakiem i fasolką szparagową - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- opakowanie miksu sałat,
- 2 filety z kurczaka,
- 12 pomidorków koktajlowych,
- 100g fasolki szparagowej,
- łyżkę oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
- 3 łyżek oliwy z oliwek,
- łyżeczki musztardy,
- łyżeczki syropu klonowego,
- soli i pieprzu do smaku.
1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, przypraw pieprzem i solą.
2. Ma patelni rozgrzej olej i obsmaż kurczaka na rumiano, po czym odstaw do ostudzenia.
3. Fasolkę gotuj przez kilka minut, żeby była jędrna, odcedź i również odstaw do ostudzenia.
4. Pomidorki przekrój na pół.
5. Składniki sosu dokładnie wymieszaj.
6. Na talerzu połóż sałaty, pomidorki, fasolkę i mięso, po czym wszystko polej przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz