kwietnia 01, 2020

Sałatka z kurczakiem i fasolką szparagową

Często słyszę pytanie, co jeść na kolację.
Wiele osób na kanapki kręci nosem, zwłaszcza jeśli przygotowało je sobie na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, a z kolei gotować też nie każdemu się chce wieczorami.
Poza tym kolacja powinna być przecież lekka, a jednocześnie sycąca - nikt przecież nie chce się obudzić w środku z nocy z powodu burzenia w brzuchu 😉

Dlatego ja na kolacje zazwyczaj polecam sałatki - są pyszne, łatwe do zrobienia i spokojnie się nimi najemy. A co ważne (zwłaszcza dziś), niemal zawsze możemy je przygotować z tego, co akurat mamy w kuchni. 

Żeby uciec dziś od pieczywa na kolację postawiłam na sałatkę z kurczakiem - wyszła super.



Sałatka z kurczakiem i fasolką szparagową - przepis na 4 porcje

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
  • opakowanie miksu sałat,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • 100g fasolki szparagowej,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.
Do sałatki będzie Ci potrzebny także sos, który przygotujesz z:
  • 3 łyżek oliwy z oliwek,
  • łyżeczki musztardy,
  • łyżeczki syropu klonowego,
  • soli i pieprzu do smaku.

1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, przypraw pieprzem i solą.
2. Ma patelni rozgrzej olej i obsmaż kurczaka na rumiano, po czym odstaw do ostudzenia.
3. Fasolkę gotuj przez kilka minut, żeby była jędrna, odcedź i również odstaw do ostudzenia.
4. Pomidorki przekrój na pół.
5. Składniki sosu dokładnie wymieszaj.
6. Na talerzu połóż sałaty, pomidorki, fasolkę i mięso, po czym wszystko polej przygotowanym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger