listopada 19, 2019

Mrożonki - tak czy nie?

Najlepszym wyborem zawsze są świeże warzywa i owoce.

Nie zawsze jednak mamy do nich dostęp - są to produkty typowo sezonowe.
Co więc zrobić, gdy sezon na nasze ulubione owoce już się skończył?
Warto sięgnąć po mrożonki, które dostępne są o każdej porze roku.
Mrożenie - dobre czy złe?

Sklepowe zamrażarki pełne są mrożonych owoców i warzyw, a także przygotowanych na ich bazie potraw. Czasem jednak mamy wątpliwości, czy na pewno są one dla nas dobrym wyborem.

Okazuje się, że jak najbardziej. Według ekspertów ds. żywienia produkty, które zostały poddane procesom zamrażania w kilka godzin od zebrania plonów, cechują się wysoką zawartością składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych, przez cały okres przechowywania.

Na czym właściwie polega mrożenie?

Owoce i warzywa najpierw parzone są gorącą parą wodną, aby zahamować aktywność enzymów, zniszczyć drobnoustroje oraz zapobiec zmianom barwy i smaku. Choć oczywiście w tym czasie dochodzi do częściowej utraty składników odżywczych (choć w zdecydowanie mniejszym stopniu niż w przypadku tradycyjnego gotowania czy blanszowania) proces ten jest ważny, ponieważ hamuje dalszą utratę składników. 
Dopiero po tym produkt poddawany jest właściwemu mrożeniu, podczas którego nie dochodzi już praktycznie do obniżenia wartości odżywczej.

Porównują produkty świeże i mrożone nie można więc jednoznacznie stwierdzić, że świeże są bardziej wartościowe. Do mrożenia wybiera się jedynie surowce wysokiej jakości, świeżo po zebraniu. Z kolei świeże po zbiorze są transportowane i przechowywane, w tym na półkach sklepowych, gdzie wystawiane są na działanie środowiska (przede wszystkim światła i tlenu), które może obniżać wartość odżywczą. Jest to istotne przede wszystkim w przypadku produktów importowanych.

Według technologów żywienia straty ponoszone podczas mrożenia są zbliżone do strat poniesionych w obrocie świeżych warzyw i owoców na rynku lokalnym. Z kolei zimą i wiosną często straty produktów mrożonych są mniejsze niż tych świeżych.

Zalety mrożenia


1. Wartość odżywcza
Produkty mrożone są dla nas szczególnie istotne zimą i wiosną, gdyż jeśli są prawidłowo przechowywane i rozmrażane mogą mieć większą wartość odżywczą niż dostępne w tym czasie na półkach sklepowych świeże produkty, które zazwyczaj są wtedy transportowane do naszych sklepów przez pół świata.

2. Cena
Kolejnym plusem jest też ich cena - szczególnie poza sezonem mrożonki są stosunkowo tanie w porównaniu do ich świeżych odpowiedników (jeśli są one dostępne).

3. Wygoda
Mrożonki są także nieocenione w chwilach, gdy nie mamy czasu przygotować od zera posiłku - np. gdy mamy dodatkowe zajęcia po południu albo musimy zostać w pracy po godzinach. Pozwalają na szybkie i wygodne przygotowanie zdrowego posiłku.

4. Dostępność
Mrożonki możemy kupić przez cały rok, a więc także, a może przede wszystkim wtedy, gdy na rynku mamy bardzo ograniczony dostęp do świeżych warzywa i owoców.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger