Chyba wszyscy wiemy, jak ważne w naszej diecie powinny być warzywa i owoce.
Oficjalne zalecenia mówią, że codziennie powinniśmy zjadać 5 porcji tych produktów - najlepiej 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców.
A to oznacza, że teoretycznie w każdym naszym posiłku powinna znaleźć się porcja warzyw lub owoców...
Gdy przygotowuję ciepłe śniadanie najłatwiej jest mi dodać porcję owoców - najczęściej są to owsianki lub jakieś placuszki na ciepło.
Warzywa preferuję do kanapek lub sałatek.
Dzisiaj na śniadanie absolutna klasyka - ryż z jabłkami, do którego wykorzystałam jabłka z jabłonki rosnącej w przydomowym ogródku, a cukier podmieniłam na syrop z agawy 😉
Ryż z jabłkami - przepis na 3-4 porcje
Do przygotowania ryżu będziesz potrzebować:
- 3/4 szklanki ryżu,
- 3 jabłka,
- 3 łyżki jogurtu,
- łyżkę syropu z agawy,
- cynamon,
- garść orzechów włoskich.
2. Jabłka umyj i zetrzyj na grubej tarce. Nie musisz ich wcześniej obierać.
3. Ugotowany ryż wymieszaj z jabłkami, jogurtem i cynamonem.
4. Orzechy posiekaj i dodaj do ryżu.
5. Całość polej syropem z agawy.
Ja orzechy i syrop z agawy dodałam na wierzch już po przełożeniu do miseczek, ale możesz też dodać je od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz