Tofu większość z nas kojarzy z dietą wegetariańską.
Coś w tym jest, ponieważ najczęściej kojarzymy je po prostu z zamiennikiem mięsa.
I choć rzeczywiście tak możemy je traktować, nie oznacza to, że jeść je powinny tylko osoby wykluczające z diety mięso.
Z wielu badań wynika, że w diecie Polaków znajduje się za dużo mięsa. Spora część naszego społeczeństwa twierdzi, że jak obiad, to musi być kawałek mięsa. Tymczasem powinniśmy starać się ograniczać porcje mięsa do 3-4 razy w tygodniu (przy czym co najmniej jedną porcję powinny stanowić tłuste ryby morskie).
Co w takim razie możemy zaserwować na obiad zamiast mięsa?
Wbrew pozorom opcji mamy wcale nie tak mało - pisałam już o nich we wpisie Jeśli nie mięso, to co?
Jedną z takich opcji jest właśnie tofu.
Tofu
Tofu to rodzaj sprasowanego twarogu, który otrzymywany jest z mleka sojowego.
Mleko sojowe poddawane jest procesowi koagulacji, w wyniku którego powstaje serwatka i pływająca w niej biała masą. To właśnie ta biała masa, po odsączeniu i ściśnięciu, tworzy bloki tofu.
Tofu wywodzi się z dalekiego wschodu, szczególnie popularne jest w Chinach i Japonii. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, a także wapnia i fosforu.
Zawiera także fitoestrogeny, które naśladują działanie estrogenów - naturalnych hormonów płciowych kobiet. Dzięki temu może m.in. łagodzić objawy menopauzy, a także zapobiegać rozwojowi niektórych typów nowotworów, np. raka piersi czy raka prostaty.
Tofu nie dla każdego
Soja, z której produkowane jest tofu, może powodować reakcje uczuleniowe, dlatego alergicy powinni szczególnie ostrożnie sięgać po ten produkt.
Ponadto, podobnie jak inne produkty sojowe, tofu w zbyt dużych ilościach może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie tarczycy.
Gulasz z tofu - przepis na 4-5 porcji
Do przygotowania gulaszu będziesz potrzebować:
- puszkę mleka kokosowego,
- papryczkę chili,
- 3 łyżki suszonych pomidorów,
- kostkę tofu,
- 3 pomidory,
- pół szklanki ciecierzycy,
- ząbek czosnku,
- garść płatków owsianych,
- sok z cytryny,
- kumin, sól, pieprz, bazylię.
1. Ugotuj w garnku wodę z mlekiem kokosowym w proporcji 1:1.
2. Posiekaj czosnek, papryczkę chili i 2 łyżki suszonych pomidorów i dodaj do garnka.
3. Dodaj przyprawy (oprócz bazylii), drobno pokrojone pomidory, łyżkę suszonych pomidorów, pokrojone w kostkę tofu i ciecierzycę.
4. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj płatki owsiane i wszystko zagotuj.
5. Na sam koniec dodaj kilka listków bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz