listopada 18, 2019

Gulasz z tofu

Tofu większość z nas kojarzy z dietą wegetariańską.
Coś w tym jest, ponieważ najczęściej kojarzymy je po prostu z zamiennikiem mięsa.

I choć rzeczywiście tak możemy je traktować, nie oznacza to, że jeść je powinny tylko osoby wykluczające z diety mięso.

Z wielu badań wynika, że w diecie Polaków znajduje się za dużo mięsa. Spora część naszego społeczeństwa twierdzi, że jak obiad, to musi być kawałek mięsa. Tymczasem powinniśmy starać się ograniczać porcje mięsa do 3-4 razy w tygodniu (przy czym co najmniej jedną porcję powinny stanowić tłuste ryby morskie).

Co w takim razie możemy zaserwować na obiad zamiast mięsa?
Wbrew pozorom opcji mamy wcale nie tak mało - pisałam już o nich we wpisie Jeśli nie mięso, to co?
Jedną z takich opcji jest właśnie tofu.


Tofu

Tofu to rodzaj sprasowanego twarogu, który otrzymywany jest z mleka sojowego.
Mleko sojowe poddawane jest procesowi koagulacji, w wyniku którego powstaje serwatka i pływająca w niej biała masą. To właśnie ta biała masa, po odsączeniu i ściśnięciu, tworzy bloki tofu.

Tofu wywodzi się z dalekiego wschodu, szczególnie popularne jest w Chinach i Japonii. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, a także wapnia i fosforu. 
Zawiera także fitoestrogeny, które naśladują działanie estrogenów - naturalnych hormonów płciowych kobiet. Dzięki temu może m.in. łagodzić objawy menopauzy, a także zapobiegać rozwojowi niektórych typów nowotworów, np. raka piersi czy raka prostaty.

Tofu nie dla każdego

Soja, z której produkowane jest tofu, może powodować reakcje uczuleniowe, dlatego alergicy powinni szczególnie ostrożnie sięgać po ten produkt.
Ponadto, podobnie jak inne produkty sojowe, tofu w zbyt dużych ilościach może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie tarczycy.

Gulasz z tofu - przepis na 4-5 porcji

Do przygotowania gulaszu będziesz potrzebować:
  • puszkę mleka kokosowego,
  • papryczkę chili,
  • 3 łyżki suszonych pomidorów,
  • kostkę tofu,
  • 3 pomidory,
  • pół szklanki ciecierzycy,
  • ząbek czosnku,
  • garść płatków owsianych,
  • sok z cytryny,
  • kumin, sól, pieprz, bazylię.

1. Ugotuj w garnku wodę z mlekiem kokosowym w proporcji 1:1.
2. Posiekaj czosnek, papryczkę chili i 2 łyżki suszonych pomidorów i dodaj do garnka.
3. Dodaj przyprawy (oprócz bazylii), drobno pokrojone pomidory, łyżkę suszonych pomidorów, pokrojone w kostkę tofu i ciecierzycę.
4. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj płatki owsiane i wszystko zagotuj.
5. Na sam koniec dodaj kilka listków bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger