września 12, 2019

Jeśli nie mięso, to co?


W ostatnich latach coraz więcej osób świadomie ogranicza lub nawet całkowicie rezygnuje ze spożywania mięsa – robią to z powodów etycznych, zdrowotnych lub po prostu smakowych, w końcu nie każdemu mięso musi smakować. Najczęściej zastępowane jest one soją lub warzywami strączkowymi. Co jednak zrobić, aby dieta bezmięsna nie stała się monotonna? I co zrobić, gdy tego mięsa w diecie jednak zaczyna brakować? Warto wtedy sięgnąć po tzw. zamienniki mięsa.

Zamienniki mięsa

Zamienniki mięsa, zwane też jego substytutami, to produkty przypominające mięso wyglądem, smakiem oraz właściwościami chemicznymi – możemy je przygotowywać w ten sam sposób, a więc dusić, grillować, gotować, piec czy smażyć.
Są to produkty spożywcze niezawierające mięsa skierowane do wegan, wegetarian oraz osób redukujących ilość mięsa w diecie z powodów zdrowotnych lub etycznych, bądź przestrzegających rygorystycznych zasad religijnych.
Substytuty mięsa nie są niczym nowym – przepisy na niektóre z nich mają tradycje sięgające setek lat. Obecnie za najstarszą kuchnię, w której były one stosowane, uważana jest kuchnia buddyjska.


Do zamienników mięsa możemy zaliczyć:
  1. Chlebowiec
Jest to azjatycki owoc o słodkawym smaku należący do rodziny morwowatych, stosunkowo mało popularny w Polsce, choć na świcie doceniany. Wykorzystywany jest w celu zastąpienia mięsa drobiu, wieprzowiny i wołowiny, a także ryb.

                                
  1. Grzyby
Posiadają one bogaty, ziemisty smak oraz mięsistą fakturę. Mogą być wykorzystane jako dodatek do dań mięsnych, ale mogą także mięso zastąpić – boczniaki możemy usmażyć w panierce, z pieczarek lub mieszanek grzybów przygotować farsz do makaronu, warzyw lub zapiekanki.

  1. "Mięso" Robi
Jest to czeski produkt składający się z dobrze przyswajalnego białka roślinnego, który nie zawiera tłuszczów, cholesterolu ani konserwantów. W sklepach sprzedawany jest w postaci gotowych produktów, które trzeba tylko podgrzać, sałatek lub półproduktów do dalszego przygotowania w domu.
  1. Quorn
Jest to brytyjski zamiennik mięsa, którego główny składnik stanowią mykoproteiny pochodzące z grzybów Fusarium venenatum,którego produkcję rozpoczęto w 1985r. Został on zaprojektowany w taki sposób, aby naśladował smak i teksturę mięsa. Najczęściej wysuszona masa grzybowa łączona jest z białkiem jaja w celu związania i nadania tekstury. W wersjach wegańskich wykorzystywane jest białko uzyskane z ziemniaków. Podobnie jak Robi, Quorn sprzedawany jest w postaci gotowych produktów, jak i półproduktów.
  1. Rośliny strączkowe
Zaliczamy do nich m.in. bób, ciecierzycę, fasolę, groch, soczewicę, soję. Powinny stanowić podstawowy element diety osób na diecie bezmięsnej lub z ograniczeniem mięsa. Są bogatym źródłem nie tylko białka, ale także witamin i składników mineralnych, w tym magnezu, potasu i wapnia.

 
  1. Seitan
Otrzymywany jest z mąki pszennej wyrabianej z wodą. Konsystencją bardzo przypomina mięso, możemy go gotować, piec i smażyć. Odpowiednio przyprawiony smakuje jak wieprzowina lub wołowina. Ponieważ składa się niemal wyłącznie z białka zbożowego nie jest zalecany dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu – stąd jego japońska nazwa guruten-mito, mięso glutenowe. 
  1. Tempeh
Jest to indonezyjski produkt fermentowany powstający na bazie ziaren soi. Najczęściej służy jako zamiennik ryb, gdyż jest bardzo podobny do ich mięsa pod względem faktury. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, witamin z grupy B oraz żelaza.
  1. Tofu
Jest to serek sojowy powstający podczas procesu koagulacji z mleka sojowego. Charakteryzuje się on wieloma walorami odżywczymi (zawiera dużo magnezu, potasu i wapnia), a jednocześnie jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Tofu uważane jest za doskonały zamiennik drobiu. Nie posiada ono własnego, charakterystycznego smaku – podczas przyrządzania potrawy przyjmuje smak pozostałych produktów.
Tofu jest niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej – chińskie tofu jest chudsze i delikatniejsze od japońskiego z powodu innej tradycji przygotowywania mleka sojowego.


  1. TVP
Bynajmniej, nie chodzi o Telewizję Polską (jest ona raczej mało zjadliwa).
TVP czyli teksturowane białko roślinne (ang. textured vegetable protein) produkowane jest z odtłuszczonej mąki sojowej i służy do przygotowywania kotletów sojowych.

  1. Yuba
Znany także jako sparża lub fudżu, w Polsce nazywany sojowymi patykami. Jest to sojowy zamiennik mięsa powstający w postaci kożucha na powierzchni gotującego się mleka sojowego. Stanowi przysmak bardzo popularny w Chinach, Japonii i Rosji. 
Przed spożyciem trzeba namoczyć go w gorącej wodzie, a następnie ugotować lub usmażyć.

W diecie zawsze bardzo ważna jest różnorodność produktów. Dlatego jeśli z jakiegoś powodu rezygnujemy z mięsa lub w dużym stopniu ograniczamy jego spożycie warto zadbać o to, by w naszej kuchni znalazło swoje miejsce przynajmniej kilka wymienionych zamienników mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger