W ostatnich latach coraz więcej osób
świadomie ogranicza lub nawet całkowicie rezygnuje ze spożywania mięsa – robią
to z powodów etycznych, zdrowotnych lub po prostu smakowych, w końcu
nie każdemu mięso musi smakować. Najczęściej zastępowane jest one soją lub
warzywami strączkowymi. Co jednak zrobić, aby dieta bezmięsna nie stała się
monotonna? I co zrobić, gdy tego mięsa w diecie jednak zaczyna
brakować? Warto wtedy sięgnąć po tzw. zamienniki mięsa.
Zamienniki mięsa
Zamienniki mięsa, zwane też jego
substytutami, to produkty przypominające mięso wyglądem, smakiem oraz
właściwościami chemicznymi – możemy je przygotowywać w ten sam sposób,
a więc dusić, grillować, gotować, piec czy smażyć.
Są to produkty spożywcze niezawierające mięsa skierowane do wegan, wegetarian oraz osób redukujących ilość mięsa w diecie z powodów zdrowotnych lub etycznych, bądź przestrzegających rygorystycznych zasad religijnych.
Substytuty mięsa nie są niczym nowym – przepisy na niektóre z nich mają tradycje sięgające setek lat. Obecnie za najstarszą kuchnię, w której były one stosowane, uważana jest kuchnia buddyjska.
Są to produkty spożywcze niezawierające mięsa skierowane do wegan, wegetarian oraz osób redukujących ilość mięsa w diecie z powodów zdrowotnych lub etycznych, bądź przestrzegających rygorystycznych zasad religijnych.
Substytuty mięsa nie są niczym nowym – przepisy na niektóre z nich mają tradycje sięgające setek lat. Obecnie za najstarszą kuchnię, w której były one stosowane, uważana jest kuchnia buddyjska.
Do zamienników mięsa możemy zaliczyć:
- Chlebowiec
Jest
to azjatycki owoc o słodkawym smaku należący do rodziny morwowatych,
stosunkowo mało popularny w Polsce, choć na świcie doceniany.
Wykorzystywany jest w celu zastąpienia mięsa drobiu, wieprzowiny
i wołowiny, a także ryb.
- Grzyby
Posiadają
one bogaty, ziemisty smak oraz mięsistą fakturę. Mogą być wykorzystane jako
dodatek do dań mięsnych, ale mogą także mięso zastąpić – boczniaki możemy
usmażyć w panierce, z pieczarek lub mieszanek grzybów przygotować
farsz do makaronu, warzyw lub zapiekanki.
- "Mięso" Robi
Jest
to czeski produkt składający się z dobrze przyswajalnego białka
roślinnego, który nie zawiera tłuszczów, cholesterolu ani konserwantów.
W sklepach sprzedawany jest w postaci gotowych produktów, które
trzeba tylko podgrzać, sałatek lub półproduktów do dalszego przygotowania
w domu.
- Quorn
Jest
to brytyjski zamiennik mięsa, którego główny składnik stanowią mykoproteiny
pochodzące z grzybów Fusarium venenatum,którego produkcję
rozpoczęto w 1985r. Został on zaprojektowany w taki sposób, aby
naśladował smak i teksturę mięsa. Najczęściej wysuszona masa grzybowa
łączona jest z białkiem jaja w celu związania i nadania
tekstury. W wersjach wegańskich wykorzystywane jest białko uzyskane
z ziemniaków. Podobnie jak Robi, Quorn sprzedawany jest w postaci
gotowych produktów, jak i półproduktów.
- Rośliny strączkowe
Zaliczamy
do nich m.in. bób, ciecierzycę, fasolę, groch, soczewicę, soję. Powinny
stanowić podstawowy element diety osób na diecie bezmięsnej lub
z ograniczeniem mięsa. Są bogatym źródłem nie tylko białka, ale także
witamin i składników mineralnych, w tym magnezu, potasu
i wapnia.
- Seitan
Otrzymywany
jest z mąki pszennej wyrabianej z wodą. Konsystencją bardzo
przypomina mięso, możemy go gotować, piec i smażyć. Odpowiednio
przyprawiony smakuje jak wieprzowina lub wołowina. Ponieważ składa się niemal
wyłącznie z białka zbożowego nie jest zalecany dla osób cierpiących na
celiakię lub nietolerancję glutenu – stąd jego japońska nazwa guruten-mito,
mięso glutenowe.
- Tempeh
Jest
to indonezyjski produkt fermentowany powstający na bazie ziaren soi.
Najczęściej służy jako zamiennik ryb, gdyż jest bardzo podobny do ich mięsa pod
względem faktury. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, witamin
z grupy B oraz żelaza.
- Tofu
Jest to serek
sojowy powstający podczas procesu koagulacji z mleka sojowego.
Charakteryzuje się on wieloma walorami odżywczymi (zawiera dużo magnezu, potasu
i wapnia), a jednocześnie jest lekkostrawny i niskokaloryczny.
Tofu uważane jest za doskonały zamiennik drobiu. Nie posiada ono własnego,
charakterystycznego smaku – podczas przyrządzania potrawy przyjmuje smak
pozostałych produktów.
Tofu jest niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej – chińskie tofu jest chudsze i delikatniejsze od japońskiego z powodu innej tradycji przygotowywania mleka sojowego.
Tofu jest niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej – chińskie tofu jest chudsze i delikatniejsze od japońskiego z powodu innej tradycji przygotowywania mleka sojowego.
- TVP
Bynajmniej,
nie chodzi o Telewizję Polską (jest ona raczej mało zjadliwa).
TVP czyli teksturowane białko roślinne (ang. textured vegetable protein) produkowane jest z odtłuszczonej mąki sojowej i służy do przygotowywania kotletów sojowych.
TVP czyli teksturowane białko roślinne (ang. textured vegetable protein) produkowane jest z odtłuszczonej mąki sojowej i służy do przygotowywania kotletów sojowych.
- Yuba
Znany
także jako sparża lub fudżu, w Polsce nazywany sojowymi patykami. Jest to
sojowy zamiennik mięsa powstający w postaci kożucha na powierzchni
gotującego się mleka sojowego. Stanowi przysmak bardzo popularny
w Chinach, Japonii i Rosji.
Przed spożyciem trzeba namoczyć go
w gorącej wodzie, a następnie ugotować lub usmażyć.
W diecie zawsze bardzo ważna jest
różnorodność produktów. Dlatego jeśli z jakiegoś powodu rezygnujemy
z mięsa lub w dużym stopniu ograniczamy jego spożycie warto zadbać
o to, by w naszej kuchni znalazło swoje miejsce przynajmniej kilka
wymienionych zamienników mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz