września 17, 2019

Dieta w rzucaniu palenia

Rzucanie palenia jest trudne. Wymaga silnej motywacji i dużej dozy samozaparcia. Mile widziane jest także wsparcie bliskich. Ale pomóc możemy sobie także dietą.


Palenie tytoniu prowadzi do uszkodzenia zmysłów smaku i zapachu palacza, a także do zmian zapalnych prowadzących do wysuszenia błon śluzowych gardła i krtani. Zmiany te sprawiają, że zjadane potrawy sprawiają wrażenie mniej smacznych i bardziej jałowych. To z kolei prowadzi do zwiększenia ochoty na produkty tłuste, smażone i wysokoprzetworzone zawierające duże ilości cukru i soli. Nie ma w tym nic dziwnego biorąc pod uwagę, że tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku, smak słodki jest dla człowieka najlepiej rozpoznawalnym smakiem, a sól wzmacnia odczuwanie smaków.

Składniki żywności pomocne w czasie rzucania palenia

Witamina C – zapotrzebowanie na tę witaminę jest wyższe zarówno u osób palących, jak i w czasie rzucania palenia. Aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę C warto zwiększyć ilość warzyw i owoców w diecie.
Wapń – nikotyna wywiera negatywny wpływ na metabolizm tego składnika, dlatego warto zadbać o to, by w codziennej diecie nie zabrakło produktów, które go dostarczą, np. produkty mleczne, soja czy warzywa strączkowe.
Błonnik – nikotyna wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, dzięki czemu przyspiesza perystaltykę jelit. W trakcie rzucania palenia może więc dojść do pojawienia się zaparć. Z tego powodu warto zadbać o odpowiednią podaż błonnika, który wspomoże osłabiony pasaż jelitowy. Trzeba też pamiętać, że aby błonnik zadziałał prawidłowo trzeba także wypijać odpowiednią ilość wody.
Warto także zadbać o obecność w codziennej diecie takich składników jak kwas foliowy z zielonych warzyw liściastych, kwas cynamonowy z kawy, polifenole z zielonej herbaty, resweratrol z czerwonych winogron, izotiocyjaniany i sulforafan z warzyw krzyżowych (takich jak brokuł, jarmuż, kalafior, kapusta, rzodkiewka) oraz lignany z siemienia lnianego, które będą chroniły przed nieprawidłowymi podziałami komórek, dlatego mogą mieć istotne znaczenie w diecie osoby rzucającej palenie.

Ponadto u osób palących często stwierdzane są niedobory witamin A i E, a także cynku, magnezu i selenu.

Rzucanie palenia a masa ciała

Osoby starające się rzucić palenie często obawiają się przyrostu wagi – nie bez powodu, ponieważ wzrost masy ciała rzeczywiście często towarzyszy zrywaniu z nałogiem. U większości byłych palaczy zauważa się wzrost wagi o 4-10 kg w ciągu roku od rzucenia palenia. Nie jest to jednak proces, którego nie można odwrócić, a także do pewnego stopnia ograniczyć.
Najtrudniejsze są pierwsze 3 miesiące – to wtedy przyrost masy ciała jest największy.
Jednym z powodów przybierania na wadze jest fakt, że po rzuceniu palenia jedzenie zaczyna dużo lepiej smakować, co skutkuje zwiększeniem apetytu. Zwiększa się w związku z tym ilość przyjmowanych kalorii. Zwiększa się także ilość spożywanych przekąsek, po pierwsze z powodu zwiększonego apetytu, po drugie dlatego, że byli palacze mają odruch wymagający żucia czegoś w ustach – cukierków, paluszków, gumy do żucia itp.

Palenie papierosów kontra nadwaga

Część palaczy twierdzi, że za bardzo boją się przytycia, by rzucić palenie – w końcu nadwaga i otyłość są groźne dla naszego zdrowia.


Choć rzeczywiście nadmierna masa ciała może w przyszłości doprowadzić do wystąpienia niektórych schorzeń, jak np. cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie czy miażdżyca, to stanowi jednak mniejsze zagrożenie od aktywnego palenia – papierosy również są przyczyną wielu groźnych schorzeń, np. przewlekłej obturacyjnej choroby płuc czy nowotworów (różnych narządów, nie tylko płuc). Dodatkowo nadwaga czy otyłość jest schorzeniem, z którym możemy walczyć – zdrowa, prawidłowo zbilansowana dieta i aktywność fizyczna pozwolą osiągnąć prawidłową masę ciała. 

Swoimi czynami i decyzjami mamy realny wpływ na nasze zdrowie, warto więc o nie odpowiednio zadbać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger